Д-р Стоян Генадиев: Отлагането на един медицински проблем води до задълбочаването му

Д-р Стоян Генадиев: Отлагането на един медицински проблем води до задълбочаването му

Д-р Стоян Генадиев,д.м., завършва Медицински университет в София през 2007 година. Професионалният му път започва в Университетска болница „Св. Екатерина“. През 2014 година придобива специалност „Съдова хирургия“. Година по-късно защитава дисертация на тема: „Избор на лечение при пациенти с варикозна болест на долните крайници“. Работил е в Клиниката по съдова хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Паралелно с това е част от екипа който извършва бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“ в София. От края на 2019г. е част от екипът на Отделение „Съдова хирургия“ на УМБАЛ „Канев“ – гр. Русе.

Тромбозата – какво представлява този процес?

Тромбозата е процес, при който става формирането на съсирек, още известен като тромб, в лумена на кръвоносния съд. Този съсирек не позволява на кръвта да циркулира в кръвоносната система. 

Това е процес, чрез който тялото ни се справя с различните наранявания. Например, когато се порежем на мястото на раната се получава мрежа от финни фибринови нишки, в които червените кръвни клетки се оплитат и така това играе ролята на запушалка, която спира кървенето. Ако обаче това се получи на грешното място, то води до тежки последици за организма.

Колко вида тромбоза има?

В зависимост от това, дали тромбозата се развива в артериалното или венозното русло, различаваме артериален и венозен тромбемболизъм. От своя страна венозният тромбемболизъм включва в себе си дълбоката венозна тромбоза и пулмоналната емболия.

Какви са причините за появата на тромбоза?

Причините могат най-просто да се разделят на вродени и придобити. Т.е. пациентите може да са родени с някакъв генетичен дефект, който да ги прави по-склонни към тромбоза или да получат такава заради състояние, което се е появило в течение на техния живот. Антифосфолипидния синдром и тромбофилията са най-честите вродени причини за тромбоза. Имобилизацията, напредналата възраст, хирургичните интервенции, бременността, приемът на орални контрацептиви, затлъстяването, тютюнопушенето и някои автоимунни заболявания увеличават в пъти рискът от венозен тромбемболизъм.

Какви са симптомите, на които хората трябва да обърнат внимание, за да се консултират със специалист?

Всякакви прояви от страна на крайниците, като дискомфорт, тежест, болка, мравучкане подуване, зачервяване, промени по кожата на крайниците или наличието на трудно зарастващи рани трябва да насочат пациента към консултация със съдов хирург

40 % от българите имат оплаквания свързани с вените. До какви проблеми може да доведе подценяването и пренебрегването на едни от най- честите оплаквания – подуване на краката, тежест и разширени вени?

Хроничната венозна болест има няколко стадия, като в началото се изразява само с чувство на тежест и „оловни“ крака в края на деня, без да има видими повърхностни развирени вени. В последният стадий около глезените се образуват рани, които отнемат понякога години да заздравеят. Лечението е скъпо и пациентите са с намалена трудоспособност до края на живота си.

Различни ли са оплакванията при жените и при мъжете?

Няма разлика в клиничната симптоматика при мъжете и жените, но жените са много по-склонни към появата на венозен тромбемболизъм. Едно от състоянията при което риска се увеличава е бременността. Добре е жените, които имат разширени вени или някое от вече изброените вродени заболявания да бъдат проследявани и от съдов хирург, за да се избегнат усложнения по време и след бременността.

 В условията на пандемия от COVID-19 на много хора им се налага да работят от дома си. Това води до обездвижване. Какво ще посъветвате тези хора, повечето от тях са млади.

Много неща се промениха от началото на годината. Както вече казах обездвижването е рисков фактор по отношение на венозния тромбемболизъм. Заради това препоръчвам на хората със статични професии на всеки 30 минути да стават и да се разхождат в стаята, за да може да предотвратят застояване на кръвта в долните крайници. На тези които вече са диагностицирани с хронична венозна болест, препоръчвам да посетят специалист, който да им предпише подходяща еластокомпресия, която през топлите месеци да се комбината с венотоник. За всички препоръчвам умерената консумация на течности, както и ежедневните разходки.

COVID-19 също сам по себе си поставя пациентите в риск от развитие на тромбоза. Наскоро излязоха световни проучвания, които показват, че болните развиват венозен тромбемболизъм в 45 % от случаите.

Има ли страх при Вашите пациенти да потъсят консултация при специалист, предвид на ситуацията, в която сме в момента?

В началот на пандемията отливът на пациенти беше сериозен. Хора с животозастрашаващи състояния се страхуваха да потърсят лекарска помощ. Този страх вече започва да се преодолява, възстановени са плановите операции, консултации, профилактичните прегледи. В УМБАЛ „Канев“ се спазват всички противоепидемични мерки и нашите пациенти могат спокойно да постъпят за лечение в което и да е отделение, без да се страхуват. Отлагането на всеки един медицински проблем води до задълбочаването му, увеличава се времето за което се лекува или се пропуска моментът, в който може да бъде излекуван. Поради това призовавам хората да не отлагат профилактичните си прегледи и да не се страхуват да потърсят помощ.

Сподели: