Евгени Игнатов: Лесно е да станеш първи, трудно е да се задържиш на върха!

Евгени Игнатов: Лесно е да станеш първи, трудно е да се задържиш на върха!

Евгени Игнатов е роден на 25 юни 1959 г. в село Николово, Русенско; завършил Спортното училище в Русе и Стопанската Академия в гр. Свищов. Носител на златен медал  на алтернативните Олимпийски игри в Москва, „Дружба-1984”, в дисциплината „5000 метра”. Първият му голям международен успех е сребърният медал от Европейския шампионат в зала в Гренобъл през 1981 година на 3000 м. В момента е президент на лекоатлетически клуб „Дунав“ в Русе. Кандидат за общински съветник от гражданската квота на ПП ГЕРБ – Русе.

Медиите наричат Евгени Игнатов „най-добрия български лекоатлет в средните и дълги бягания за всички времена”. За Евгени обаче фактът, че повече от 30 години неговите рекорди в национален мащаб не са подобрени, е колкото повод за гордост, толкова и причина за тъга, защото „в живота трябва да се надгражда”.  
Грандоманията не му е присъща. Страстта му към спорта, и по-специално към често пренебрегваната и подценявана в България дисциплина от леката атлетика „Средни и дълги бягания”, е неукротима. Да предаде щафетата на младите, да запали искрата в повече хора – това е мисията на неговия живот.

   Бях отличен ученик и слаб спортист, признава Евгени за първите си години в Спортното училище в Русе. В истински добър спортист и победител го превърнал треньорът му Дончо Димитров. Той повярва в мен и аз повярвах в него, тогава дойдоха успехите, спомня си Евгени Игнатов и е твърдо убеден, че за да достигнеш върховете, основното е воля, дисциплина и уверена ръка, която да те води. Точно затова „мастерът” Димитров и до днес е един от стълбовете в неговия живот – човек, на който се доверява и от когото продължава да се учи на отдаденост и следване на целите.  

   Най-голямата му болка е, че през 1984-а не е участвал в Олимпиадата в Лос Анжелис заради политическите игри в него момент, които възпрепятстват участието на спортистите от социалистическия лагер в състезанието. „Лошо е, когато политиката влияе на спорта!”, казва Игнатов, спомняйки си пропуснатата възможност.  Въпреки това за изграждането си като спортист и личност, той винаги се е стремил да се учи от големите имена в международния спорт. Един от принципите, които следва в живота си, е този на непрекъснатото учене и надграждане.

   Вероятно малко хора знаят, че след завършване на казармата, Евгени Игнатов е отхвърлил две много сериозни за онова време предложения да остане в София с осигурена работа и възможност за развитие в спорта. Завръща се в Русе, за да продължи спортната си и състезателна кариера до рамото на своя треньор Дончо Димитров в спортен клуб „Дунав”. Леката атлетика може да е индивидуален спорт, но постиженията и медалите са резултат на здрава екипна работа, изповядва Игнатов и вярва, че „Когато стъпиш върха, не трябва да забравяш откъде си тръгнал!”

   Именно желанието да помага за развитието русенския спорт и по-специално на леката атлетика, която все още е „сирачето” в семействата на спортните клубове, го задържа в Русе и го мотивира да се включи в обществения живот като общински съветник. Той вече има зад гърба си 4 мандата в Общинския съвет на Русе и фактът, че в началото бюджетът за спорт е бил 9000 лева за година, а за последните 2 години е достигнал  900 000 лева, му дава надежда и смисъл да продължи своята мисия. Усилията му за увеличаване на средствата, отделени за спорт и спортна инфраструктура, всъщност са насочени не само към подобряване на състезателните постижения. Това е кауза за подобряване на цялостната спортна култура на русенци, което пък на свой ред води до по-доброто им здраве.

Като рожба на своите усилия Игнатов вижда изградената открита писта за бягане в Русе, но мечтата му е да бъде изградена и закрита такава, тъй като климатичните условия тук не позволяват целогодишните тренировки на открито. Сърцето му се радва, когато вижда, че все повече външни хора, които не се занимават професионално със спорт, идват да използват откритата писта, просто за да поддържат добра физическа форма.

Евгени Игнатов вярва в екипната работа в името на добра кауза. Именно от такива треньори и спортисти, свързани от приятелски отношение и ентусиазъм, е изграден Спортният клуб по лека атлетика „Дунав” в Русе, чийто председател е той. Треньорите му вярват и затова дават всичко от себе си в името на каузата. Вероятно това е и причината, която отрежда първо място на „Дунав” по брой спечелени медали на национални състезания сред общо 120 клуба в страната. Самият Евгени от две години се е заел с треньорска работа и първите резултати са налице. Гордее се, че подготвен от него състезател е спечелил златен медал на Европейското първенство за хора с увреждания. „Медалът обаче не е всичко, важно е вдъхновението, радостта от самия път до него. Човек трябва да бъде Личност, за да остави следа, но това си има цена”, казва Евгени Игнатов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня