Евродепутатът Андрей Новаков посети Русе

Евродепутатът Андрей Новаков посети Русе

Членът на Европейския парламент от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков завърши тридневната си визита в Русенска област. Той приключи обиколката в град Русе заедно с народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев.

По обед г-н Новаков пристигна в града, за да види изпълнението на някои мащабни проекти в града. Заместник – кметът на Община Русе Димитър Наков показа напредъка по улиците „Чипровци“ и „Шипка“ в обновените участъци, които са изцяло реконструирани по проект „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе – 2 етап“.

Пешеходната зона по ул. „Чипровци“ вече е цялостно преасфалтирана в частта между улиците „Шипка“ и „Тича“, като прилежащите тротоари са ремонтирани и са обособени зони за пешеходно и велосипедно движение. Стълбовете на уличното осветление са подменени с нови LED осветителни тела. Изградено е и повдигнато кръстовище при Основно училище „Олимпи Панов“. В кварталните пространства до блок „Фридрих Енгелс“ са осигурени нови места за паркиране.

Рехабилитацията по ул. „Шипка“ в участъка от ул. „Чипровци“ до бул. „България“ – между ул. „Чипровци“ и ул. „Шипка“ включва изграждането на ново кръгово кръстовище, положена е нова настилка на тротоарите и велоалеите. Изпълнено е ново улично осветление с LED осветителни тела.

В момента се работи по благоустрояването на прилежащите пространства, като освен озеленяване се предвижда изграждане на зони за отдих, които включват цялостен ремонт на пет съществуващи детски площадки, изграждане на две нови, както и изграждане на две площадки за фитнес на открито. Предстои да се изградят и кътове за отдих с нови пейки, коментира в детайли Димитър Наков.

Дейностите са извършени в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе – 2 етап“ и се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Пламен Нунев и Андрей Новаков се увериха на място в довършителните дейности по реконструкцията на бул. „Придунавски“, който също е част от големия проект „Интегрирана система за градски транспорт на гр. Русе – 2 етап“.

Димитър Наков показа на евродепутата и народния представител как се случва рехабилитацията на кейовите стени на пътнически терминал Русе – център и подобряване на навигационните условия на 3 корабни места.

Тук напредъкът е значителен благодарение на ниското ниво на река Дунав, коментира зам. – кметът.

Обектът се изпълнява в рамките на проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“ по Програма Интеррег Румъния-България 2014-2020 г.

Посещението завърши на „Славянска“, където Андрей Новаков видя една от най – важните улици на Русе в миналото в завършен вид. Тя придоби новия си облик благодарение на проекта „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, изпълняван по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В заключение г-н Новаков изтъкна, че това са нагледни примери как България за последните 11 години се е научила да управлява „по учебник“ европейските пари и построеното е от полза за всички граждани и гости на Русе. В този контекст евродепутатът акцентира върху важността на продължаването на кохезионната политика в Европейския съюз. Тази тема е особено важна за регионите на България, които трябва да продължават да надграждат постигнатото в сферата на инфраструктурата, транспорта и пр.

Сподели:

Още новини от деня