Евродепутатът Ева Майдел в Русе: ЕС е дългосрочен гарант за качество и стабилност на икономиката ни и задава посока на развитие

Евродепутатът Ева Майдел в Русе: ЕС е дългосрочен гарант за качество и стабилност на икономиката ни и задава посока на развитие

„Едва ли има български бизнес, който би се развивал по-добре, ако България беше извън Европейския съюз (ЕС). Освен, че дава достъп до пазар от над 500 милиона души, ЕС е дългосрочен гарант за качество и стабилност на икономиката ни и задава посока на развитие. Затова той е най-доброто място за развитие на българския бизнес и трябва да го пазим от вътрешни и външни разрушителни сили“, каза евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ и международен секретар на Предприемачи ГЕРБ Ева Майдел по време на завършилия днес в Русе регионален форум под надслов: „“Европа и бизнеса: Икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество“. „За да запазим ЕС, той трябва да се занимава повече с конкретните нужди на гражданите и бизнеса. Затова и работих за улесняване на българския бизнес с инициативи като намаляването на таксите за преводи в евро, привличането на близо един милиард лева по плана Юнкер за почти 10 000 български компани, както и чрез приноса за създаването на първото в ЕС звено за техническа помощ за еврофинансиране“, допълни зам. – председателят на SME Europe Ева Майдел, която говори по темата: „Европа днес: От Европарламента за бизнеса и младите хора“.

Събитието бе организирано от Предприемачи ГЕРБ, фондация „Ханс Зайдел“ и сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. В конферентната зала на хотел „Дунав плаза“ присъстваха още Пламен Нунев – народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе и областен координатор на партията, Валя Чилова – председател на Предприемачи ГЕРБ в България, Зафир Зарков – организационен секретар на Предприемачи ГЕРБ България, Атанас Парушев и Бедрос Пехливанян – членове на НИС на Предприемачи ГЕРБ, зам. – министърът на икономиката Александър Манолев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и гости от няколко области на Северна България.

Народният представител Пламен Нунев изказа благодарността си към Предприемачи ГЕРБ за организирането на този форум в Русе и подчерта значението на бизнеса за развитието на Русенска област. Той изтъкна подкрепата, която има местния бизнес от страна на Министерски съвет и народните представители в региона по отношение необходимите законодателни промени и решаване на важни проблеми, свързани с инфраструктурата и пр.

„Самата инфраструктура, ако промени своята визия, ще има положителна стъпка напред по отношение на круизния и речен туризъм. С проекта, който се осъществява сега се обръща Русе към Дунава. Работи се динамично за изграждане на пристанище Русе – център и ще се създадат нови корабни места. В крайдунавския парк ще се изградят нови детски, стрийтфитнес площадки и др. Надяваме се до края на годината нашият кей да стане притегателно място“, подчерта депутатът.

„Бизнесът за нас е приоритет. За нас е важно бизнесът да печели, защото той увеличава своето производство, създава работни места, дава високи заплати и подобрява средата в градовете“, подчерта кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Той се спря на увеличената рамка на бюджета на ЕС за България за следващия програмен период, което ще позволи да се случи видимата промяна в държавата. Тя се случва именно с парите от ЕС. „Трябва да се борим за всяко едно евро и всеки един цент. Задържането на младите хора в градовете и увеличаване на икономическия ръст ще стане само с подкрепата на голямото европейско семейство“, посочи кметът в приветствието си към форума.

„България се превръща във все по-привлекателно място за инвестиции не само заради един от най-ниските данъци в Европа и едни от най-ниските оперативни разходи. Тук, голям брой чужди компании избират да открият своите високотехнологични центрове за развойна дейност, да инвестират в акселератори за стартъпи и да реализират производства с висока добавена стойност. Българските компании вече не са предпочитани само заради по-ниските цени, а са предпочитани заради високото ниво на качество, производителност и високи стандарти, заяви по време на форума г-жа Чилова.

„В България големи международни компании откриха своите високотехнологични центрове. Все повече са компаниите, които влизат в България и развиват своя старт ъп биизнес и все повече са компаниите, които се занимават с аутсорсинг“, добави тя. „Надявам се структурата на Предприемачи ГЕРБ да продължи да работи това да продължи занапред“, завърши председателят на Предприемачи ГЕРБ.

Икономическите резултати и икономическите перспективи пред България представи след официалното откриване зам. – министър Манолев.

„Недостигът на кадри е един от най – сериозните въпроси пред бизнеса в България. В цели сектори липсват висококвалифицирани работници и се налага внос от трети страни. Ние направихме промени, които облекчават този режим. Може и повече, но преди всичко ние трябва да използваме потенциала на младите българи. Според мен, проблемът е в образованието. Той е мостът между бизнеса и развитата икономика“, заяви в хода на дискусията народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова, която е зам. – председател на комисията по труда, социалната и демографската политика. Ключът е в промяна на законодателството, за да се насърчи подготовката на кадри в дадените региони, за да се намалят дисбалансите в икономиката.

В този контекст, по време на форума бяха поставени още актуални въпроси с привличане на нова работна ръка, липсата на достатъчно подготвени кадри за нуждите на нашия бизнес и пр.

В края на събитието мениджърът комуникации в Българо – румънската търговско – промишлена палата Ана Велкова и търговското аташе в посолството на България в Румъния Ивайло Маринов коментираха в детайли динамиката в българо – румънските трансгранични отношения.

Сподели: