Евродепутатът Петър Курумбашев и Явор Дачков се срещнаха с жители на Русе в Доходното здание

Евродепутатът Петър Курумбашев и Явор Дачков се срещнаха с жители на Русе в Доходното здание

„Това правителство си е отишло морално. Дори да останеш физически, когато си си отишъл морално, е по-скоро технологичен въпрос кога ще си отидеш и физически.“ Така отговори Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, отговори на въпроса дали ще има предсрочни парламентарни избори. Курумбашев и журналистът Явор Дачков проведоха дискусия с граждани на Русе в Доходното здание в събота вечер. Срещата бе водена от Крум Зарков, народен представител от ПГ на коалиция „БСП за България“.

По време на дискусията беше повдигнат и въпросът защо в България е спряло развитието на сектори като животновъдство и овощарство и може ли да им се помогне със субсидии от ЕС. „Въпросът, който вие зададохте, е много повече национално обърнат, отколкото европейски. Право на решение на всяка държава е как разпределя тези пари. Това, че ние даваме над 90% от средствата за производство на пшеница или царевица, означава, че ние така сме решили да определим приоритетите си. Това не е решение на ЕС и не е негова работа“, коментира Курумбашев.

„Хората ще остават в България, ако има работни места и пари. В Румъния от 1 януари минималната работна заплата ще бъде 510 долара, т.е. 870 лева. В България е 560 лева. Крайно време е да инвестираме в наше производство, да насърчим сектори като зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство. Ако проектът АЕЦ „Белене“ бъде осъществен, ще осигури работни места в Северна България за поне 10 години. Нещо друго – няма страна от Централна и Източна Европа, която да не сглобява автомобили. Не виждам причина да не се случва и у нас“, каза още Петър Курумбашев.

Според него има отстъпление по отношение на индустрията не само на нациоланлно, но и на европейско ниво. „Имаме климатична политика, преследваме климатични цели, но кога най-после Европа ще има индустриална политика?“.

По повод проблема с мръсния въздух в Русе Явор Дачков коментира: „По някакъв начин губим връзката между живота, който живеем, и отговорните хора, които са задължени. Въпросът за чистия въздух изобщо не подлежи на обсъждане.“ По думите му общността е тази, която трябва да потърси отговорност от кмета“.

Сподели: