Евродепутат и народни представители откриха фолклорния събор "Обичаите по нашенски - среща с миналото на Придунавския регион" + ВИДЕО

Евродепутат и народни представители откриха фолклорния събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“ + ВИДЕО

„Радваме се, че за поредна година имаме възможност да присъстваме на този празник, събрал българските традиции и обичаи. За трета поредна година присъстват толкова много хора от различни поколения, а това е ясен знак, че българските традиции ще бъдат предавани на младите. Като българи трябва да се гордеем с народните песни и танци, с обичаите, които ни прославят в целия свят“, каза народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова. в присъствието на колегата си Андриан Райков, кмета на Община Ценово д-р Петър Петров, общински съветници, кметове на кметства.

Заедно с члена на Европейския Андрей Новаков и д-р Петров, тя поздрави близо 150 участници от 11 състава, както и многото гости на фолклорния събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“. Той се провежда на стадиона в селото на Община Ценово по по инициатива на кмета на Новград Диана Копчева с подкрепата на Община Ценово, местното читалище и много спомоществователи.

Евродепутат и народни представители откриха фолклорния събор "Обичаите по нашенски - среща с миналото на Придунавския регион" + ВИДЕО

„Начинът, по който ме посрещате, прегръдките ме накараха да се почувствам по начин, сякаш съм в родното ми село“, заяви от сцената г-н Новаков, като в тази връзка перефразира и надслова на фестивала – „Обичайте по нашенски…“. Той увери, че с тази атмосфера селото спечели и винаги ще има посланик в Европейския парламент.

Съборът е уникален за региона и привлича много самодейци за участие и запазване на обичаите и предците ни. Той е включен в националния календар на Министерството на културата.

Всяко читалище в общината представи по един обичай. Първата изява беше на танцовия състав от Долна Студена. Всички участници получиха празнична грамота за участието си.

„Обичаите бяха пресъздадени до най-малка подробност. Любопитното е, че се почувства празничната атмосфера в един обикновен селски дом от долното поречие на Янтра“, коментират етнолози.

Гостите разгледаха подредените кулинарна изложба с местни ястия, изложба на народни носии, изложба с предмети от местния бит, ръкоделия и др.

Многото гости и новградчани, завърнали се в родните си домове от различни краища на България и чужбина, бяха най-яркото доказателство, че между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.

Сподели: