Европейска нощ на музеите започна в РХГ с фотоателие по улична фотография с водещи Мария Ангелова и Елена Панайотова

Европейска нощ на музеите започна в РХГ с фотоателие по улична фотография с водещи Мария Ангелова и Елена Панайотова. Началото бе поставено в 16:00 в Русенската художествена галерия при свободен вход. Предназначено бе за деца и младежи, но е със свободен достъп за всеки, който има интерес към темата. Ателието предложи нов поглед към града и неговите хора. Участниците разполагаха с камера или телефон. В рамките на два часа те придобиха умения за вглеждане и откриване на детайли в ежедневния уличен свят, за композиция, наблюдение на светлината, правене на портрети и улавяне на детайли. С менторството на професионалната фотографка Мария Ангелова и режисьорката Елена Панайотова обсъдиха какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да изрази една фотография.

„Когато говорим за изкуството на изображението от съществено значение е „погледът“ на човека зад обектива. Фотографията е форма на диалог – всяка снимка разказва история. Крайната цел е една – изкуството да заема все по-важно място в образователния процес. Защото то може генерално да промени начина, по-който израстват децата и по който те се превръщат в творчески, сензитивни, зрели личности, които да променят света в бъдеще“ – казва театралният режисьор Елена Панайотова.

Елена Панайотова е носител на награда Пловдив 2023 за фотография, Мария Ангелова е професионален фотограф с над 15 годишен опит в репортажната фотография и носител на множество награди.

Фотоателието е част от проекта на Художествена галерия – Русе „Теории и практики в изкуството и образованието“, който се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Сподели: