нощ на учените

Европейска нощ на учените отново в Русе

И тази година българската програмата за Европейската нощ на учените ще предложи нов и атрактивен поглед върху науката и научните достижения . Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, в селата в Община Долна Митрополия, обсерваторията в Рожен, и дори в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 17:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019-та България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, единият от които е REFRESH.

В Русе Европейската нощ на учените се провежда за четвърта поредна година, като организатор отново е Русенска търговско-индустриална камара, с любезното съдействие на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Официалното откриване ще бъде от 17:00 на площад „Батенберг“, а събитията ще стартират още от 14:00.

Пълната програма за всички градове можете да намерите на сайтовете на:
• сп. БГ Наука http://nauka.bg/night и интерактивна карта за цялата страна
• Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2019
• Пълната програма за гр. Русе е достъпна на https://nauka.bg/night/русе/


Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“.

Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицински университет Пловдив, Медицински университет София, Технически университет София, Технически университет Габрово, Университет за хранителни технологии, Химико-технологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Институт по зеленчукови култури ”Марица”, Български географски портал Географ БГ, Център за забавна математика

Сподели: