Европейска Нощ на учените 2019 в Русенския университет

Европейска Нощ на учените 2019 в Русенския университет

Днес в Русенския университет за тринадесети път се проведе инициативата европейска Нощ на учените. Тази година тя премина под мотото „Науката в подкрепа на икономиката и общественото развитие.

 Официален старт на поредицата от събития беше даден от ректора на русенската Алма Матер чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, Той пожела успех и много приятни мигове на участниците. Проф. Юлиана Попова, заместник-ректор по Интернационализация и комуникационна политика представи програмата и увери гостите, че и тази година тя ще бъде изпълнена с много изненади и приятни емоции. Бяха обявени резултатите от конкурса „Иновациите в полза на икономиката и обществото“. Ректорът  връчи награда (таблет) за есето на Ана Тодорова, студентка в 4-ти курс, специалност „Бизнес и мениджмънт“. Откриването продължи с представянето на документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков (1919–2015). Изложбата беше предоставена от д-р Румяна Ангелова – нейн основен инициатор и организатор.  

Събитията, посветени на европейската Нощ на учените продължиха с дискусионния клуб на тема „Науката среща бизнеса“ и срещи на абсолвенти от випуск 2019 с представители на бизнес средите от град Русе и региона. В събитието участваха бизнес организациите „Монтюпе“- Русе,  „ФААК“- България, Русе, Тутракан, „Региоком“ – Варна, Русе , „BHTC“ – София, „Фотолитикс“ – Русе, „Дунарит“- Русе, „Сименс“ – София, Русе , „Път инженеринг“. По-голямата част от работещите в русенските фирми експерти са възпитаници на Русенския университет. Техният добър пример за професионална реализация вдъхна увереност на присъстващите млади специалисти.  

Над 40 ученици от русенските средни училища ПМГ „Баба Тонка“, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ и ПГ по транспорт посетиха лабораториите на Русенския университет. Младежите участваха в лаборатория по приложна електроника, където се запознаха с приложенията на системите за измерване с “Arduino”. След това разгледаха лабораториите по „Електротехника и електрообзаеждане“ и „Иновативни технологии в транспорта“.

Своите иновативни разработки във фоайето на Централен корпус представиха и екипите, работещи в областта на бързото прототипиране и дигитализация на културното наследство и виртуална реалност.

В Дискусионния клуб „Глобалното затопляне през погледа на науката“, д-р Емил Иванов запозна ученици от ПМГ „Баба Тонка“ и преподаватели и служители с актуалните тенденции на климатичните промени в света и Европа. Той разказа и за специалната климатична станция от мрежата на НИМХ, която е устроена и функционира на територията на Русенския университет.

Програмата продължи с традиционната за Русенския университет „Академия на скритите таланти“, в която учените и служителите напуснаха сериозния тон на ежедневието и се спуснаха в приключението на различните изкуства – поезия, музика, фотография, рисуване, бродиране, гравиране и много други. Края на изпълнената с много събития  и емоции Нощ на учените в Русенския университет беше белязан с интересната културна програма, представена от самодейните състави на Русенския университет.

Сподели: