Единадесети Арнаудови четения ще се състоят в Русенския университет

Началото на международния научен форум Арнаудови четения е поставено през 1998 г., когато през октомври по инициатива на Катедра „Български език и литература“ се провежда конференция, посветена на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов. Тогава научният ръководител на форума, проф. д.ф.н. Тодор Иванов Живков, предлага в Русенския университет през година да се провеждат Арнаудови четения.

На единадесетото си издание на 11 и 12 октомври конференцията ще събере близо 50 български и чуждестранни учени от различни университети, научноизследователски центрове, изследователи от музеи, от Държавен архив, учители и докторанти. Международното участие е от университета в Нови Сад (Сърбия), от Северна Македония и от Украйна.

Конференцията е организирана в пет научни секции: „Михаил Арнаудов – личност, творчество, идеи“, „Фолклор и етнология“, „Културология“, „Литературознание“ и „Езикознание“.

Пленарен доклад на тема „Изследване на съвременната литература в дигитална среда“ ще изнесе проф. д-р Ренета Божанкова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Организатори на Арнаудовите четения са: Русенският университет „А. Кънчев“, НЦФЛЛ „Св. Димитър Басарбовски“, Катедра „Български език, литература и изкуство“, Регионален исторически музей – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня