съдебна палата русе съд прокуратура

Единият от обвиняемите полицаи от Сливо поле остава в ареста

Време за прочитане: 2 мин.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена без уважение молбата на Е. М. за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, бе потвърдено от Великотърновския апелативен съд.

С постановление от 07.01.2021 г. Е. М. е бил задържан и привлечен в качеството на обвиняем за това, че за времето от 02.08.2020 г. до 03.10.2020 г. в гр. Сливо поле на девет пъти, в качеството си на длъжностно лице от състава на МВР поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба, произтичащи от задълженията му по ЗДвП. По искане на прокуратурата с определение от 09.01.2021 г. състав на Окръжен съд – Русе е взел по отношение на Е. М. мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърдено от ВТАС.

С молба от 18.03.2021 г. обвиняемият е поискал по-лека мярка, но Окръжният съд прецени, че няма основание за това. Изводът на първоинстанционния съд се споделя и от Апелативния. Според въззивните магистрати, усложнената престъпна дейност с множество подлежащи на доказване факти в съчетание с характера и тежестта на престъплението, сочат на реална опасност Е. М. да се укрие или извърши друго престъпление, както след задълбочен анализ е приел Окръжен съд – Русе. Относно твърденията за здравословни проблеми на обвиняемия, Апелативният съд счита, че правилно РОС се е позовал на разпоредбата, в която е предвидена възможност за незабавно настаняване в лечебно заведение при необходимост. В мотивите се посочва още, че срокът на задържането на Е. М. на фона на допустимия законов максимален срок, характера, тежестта и фактическата сложност на обвинението не се явява прекомерно дълъг, за да мотивира към изменение на мярката за неотклонение. В този смисъл въззивният съд приема жалбата за неоснователна и потвърждава определението на РОС като правилно и законосъобразно.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е оставена без уважение молбата на обвиняемия Е. М. за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, вече е окончателно.

Сподели:

Още новини от деня