опера мария десислава

Единственото българско заглавие на „Сцена на вековете“ е операта „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев

В годината, в която отбелязваме 820 години от възкачването на престола и 810 години от кончината на един от най-бележитите ни владетели – цар Калоян, Държавна опера – Русе ще представи операта „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев. Това е единственото българско заглавие на тазгодишната „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Логично е, когато толкова оперни театри представят своите спектакли на историческия хълм Царевец, поне едно заглавие да е от български автор, да се изпълнява на български език и да е тематично свързано с духа на това свято за българите място.
Драмата покрай падането на България под турско робство, трагичната съдба на последния български цар Иван Шишман и неговата сестра Мария-Десислава, тежките и съдбовни събития, в които присъстват и патриарх Евтимий, и владетелят на видинското царство Иван Страцимир, са повод Парашкев Хаджиев да напише едно от най-вълнуващите си произведения по чудесното либрето на Камен Зидаров.
Постановката на Държавна опера – Русе обаче, няма да акцентира върху историческите факти и подробности – не само като събития, но и като декор и костюми. Идеята на постановъчния екип е да се задълбае в чувствата, които са вълнували реални исторически личности, да се покаже драматизма на историческия момент и тежките решения, до които са принудени да стигнат главните герои.
За пръв път на публиката ще се предложи един по-модерен прочит на това произведение. Не само като костюми и сценография, но и като обща визия за спектакъл. Използвани са доста видеоефекти, кино-фрагменти, мултимедийните прожекции продължават буквално през целия спектакъл, а цялата стилистика е изчистена и поднесена по един нов начин.
В главната роля влиза Мария Цветкова, която е и солист на Държавна опера – Русе. Ще и партнира тенорът на Русенската опера Петър Костов в ролята на Мирослав, а в ролята на нейния брат Иван Шишман влиза баритонът Александър Крунев, а диригентът Владимир Бошнаков ще дирижира хор и оркестър на Държавна опера – Русе.
Заглавието ще бъде представено на 4 август в тазгодишното издание на „Сцена на вековете“ във Велико Търново, а два дни по рано на 2 август от 19 часа ще е премиерата му на сцената на Държавна опера – Русе.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"