Един от най-търсените и харесвани от публиката български тенори на русенска сцена

Един от най-търсените и харесвани от публиката български тенори на русенска сцена

На 19 ноември в Голямата зала на Доходно здание – премиера на „Бал с маски”. Ролята на Рикардо ще изпълни един от най-търсените и харесвани от публиката български тенори – Даниел Дамянов.

Той е завършил ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” със специалност Православно богословие. Вдъхновен от красотата на източно-православните църковни песнопения, младият певец започва систематично да развива певческия си талант и да изучава техниката на италианското белканто в оперното пеене в частните вокални класове на Стоян Кисьов и Костадинка Николова.

Даниел Дамянов е познато име на публиката на всички български оперни театри. Тенорът успешно се превъплъщава в образите на Каварадоси („Тоска), Пинкертон („Мадам Бътерфлай“), Дон Хозе („Кармен“), Алфред Жермон („Травиата“), Отело, Дон Алваро („Силата на съдбата”), Дон Карлос (,,Дон Карлос”), Самсон („Самсон и Далила“)  и много други.

Певецът изпълнява централния теноров репертоар в Софийската опера и балет. Той е и един от предпочитаните оперни артисти на всички български диригенти и режисьори заради високия си професионализъм и заради умението му да се превъплъщава и актьорски, и вокално във всеки пресъздаван от него образ.

Даниел Дамянов е гастролирал в почти всички европейски държави.

След  2007 година за няколко сезона Даниел Дамянов солист на Държавна опера-Русе.

Сподели: