Една от най - красивите пещери в България се посещава от българи и румънци

Една от най – красивите пещери в България се посещава от българи и румънци

Българският Северозапад предоставя много изкушения за туристите, но безспорно едно от най – красивите е откритата за посещения преди 3 години пещера „Венеца“. Тя е на половин час път с автомобил от Белоградчик и 5 минути от село Гара Орешец. Тази малко популярна забележителност се популяризира в достъпна форма не само у нас, но и в северната ни съседка благодарение на трансгранични проекти като Danube ecotourism http://www.danube-ecotourism.com

Пещерата е открита от миньори при взривни работи през 1970 година. Тя обаче е не е изследвана поради липса на пари. Едва през лятото на 2015 година „Венеца“ е отворена за граждани след строителни дейности по оформяне на посетителски център в началото и благодарение усилията на Община Димово. Едва отскоро е асфалтиран пътят до самия вход. Липсата на достатъчно указателни знаци и табели е правила в началото твърде трудно откриването и. От друга страна това е много добре, тъй като тя е опазена от сериозни посегателства през десетилетията.

На входа се заплаща такса от 6 лева за възрастен и се провежда инструктаж за поведението вътре. Акцент се поставя върху изискването да не се снима със светкавица. Това веднага се обяснява още при първите стъпки, защото по стените се забелязват спящи прилепи. Те въобще не се притесняват от присъствието на човека, но пипането им с ръка не е желателно. Получената на входа каска се оказва много полезна. Причината – на много места пещерата е твърде тясна и не може да се премине лесно от всеки. Да удариш главата си в твърдите образувания не е от приятните усещания, отбелязват местните гидове.

Пещерата „Венеца“ като цяло е отлично пригодена за визити и напълно обезопасена, а цветни светлини представят по неповторим начин впечатляващите скални образувания. При буря с гръмотевици обаче вътре не се допускат хора поради проблеми с осветителната система.

Ограниченията и несгодите при приклякването през 2- 3 метра, патешкото ходене на две – три места и др. обаче се забравят бързо при менящите се във всяка от петте зали гледки. Пещерата се оказва не само на думи изключително красива. За това допринасят сталактити, сталагмити, сталактони. Уникални са хелектити и образувания, наподобяващи корали. Сравнение с приказната пещера от приказката за Али Баба изниква веднага при споменаването, че тук изобилства полускъпоценния камък оникс. Опитната екскурзоводка представя редица интересни форми – „Главата на пеликана“, „Богородица“, „Архангела“, „Ръката на Бог“ и много други. В нея се намира и най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра.

Акустиката е много добра. Любопитно , че в нея дори са звучали изпълнения на оперни певци от провеждащия се всяка година наблизо фестивал.

Близо 40 – минутната разходка в пещерата е напълно недостатъчна, за да и се насладите. Лошото е, че групите се пускат на всеки кръгъл час, а влезлите трябва да напуснат. Това означава, че е желателно да я посетите още един път, най – малкото защото наблизо трудно се намира място за подслон. Тепърва районът ще развива своя потенциал и дано местната власт съдейства активно с инвестиции в подобряване на достъпа и занапред.

Сподели: