Едно от едно от най-жизнерадостните оперни произведения ще бъде представено на 27 май в зала "Филхармония"

Едно от едно от най-жизнерадостните оперни произведения ще бъде представено на 27 май в зала „Филхармония“

Едно от едно от най-жизнерадостните оперни произведения ще бъде представено на 27 май в зала "Филхармония"

Едно от едно от най-жизнерадостните, най-веселите, най-привлекателните оперни произведения в цялата оперна литература, изпълнено с любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли „Севилският бръснар”, ще бъде представено от Държавна опера – Русе на 27 май, петък, от 19 часа на сцената на зала Филхармония!

Публиката ще проследи комичната история, написана от френския драматург Бомарше, вплетена в красивата музика на Росини, в която чаровният бръснар Фигаро ще ни забавлява с остроумните си и хитри номера, за да помогне на двама влюбени да бъдат щастливи.

Твърди се, че Росини написва „Севилският бръснар“ за 12 дни.

Първоначално творбата му носи заглавието „Алмавива, или Напразна предпазливост“.

В тази постановка режисьорът Орлин Анастасов ловко прокарва смели и изключително забавни паралели със съвременната действителност, които само още веднъж показват колко неизменчива е човешката природа както в красивите си страни на любовта и чистосърдечието, така и в заслужаващите ирония и присмех горделивост и сребролюбие.

Всъщност световно известният оперен бас е успял чрез един съвременен поглед върху това велико произведение не само да постигне нова символика, но и същевременно да ни представи добър прочит на либретото, със специално внимание към детайлите.

Спектакъла ще дирижира Алфонсо Тодиско, чиято дейност е изключително наситена и разнообразна – пианист, диригент и мениджър на културни събития в музикалното изкуство. Завършва с отличие пиано в консерваторията G. Martucci в Салерно през 2017, а преди това, още през 2015 започва да учи композиция и дирижиране при Маестро Nicola H. Samale. Завършва консерваторията в Салерно с отличие през 2020. В момента специализира дирижиране в MUK във Виена в класа на Андреас Щоер.

Лауреат е на няколко камерни конкурса като пианист и камерен диригент. Алфонсо Тодиско е активен в света на научните изследвания с проект, фокусиран върху произхода на сонатната форма, участва в научни конференции в Италия и други европейски страни.

С Русенската опера в два поредни сезона бе асистент-диригент на продукциите на „Севилският бръснар“ и „Лучия ди Ламермур“.

В ролята на граф Алмавива ще се представи Александър Баранов. Удоволствието, с което той влиза от роля в роля и сменя герои, костюми и нагласи, говори за него като за човек, сбъднал мечтата си да играе на сцена!

Репертоарът на изявения български тенор е обширен и включва десетки сценични образи от оперни и оперетни заглавия. Русенци са го виждали в сложни класически оперни произведения като „Нос“ и „Катерина Измайлова“, в забавни роли като Кадията в „Луд гидия“, но също и като Алфред в оперетата „Прилепът“ и в мюзикъла, който неизменно се радва на аплаузи – „Кабаре“.

Солистът на Държавна опера – Русе Стоян Стянджов ще бъде Бартоло, като Розина ще се насладим на яркото сопрано Теодора Чукурска, в чаровния бръснар Фигаро ще се превъплъти най-популярният и обичан от българската публика баритон Александър Крунев, а Базилио ще бъде мощният бас Момчил Миланов.

Ето и останалите участници в спектакъла:

Берта – Петя Цонева

Фиорело – Борислав Николов

Офицер – Стефан Пенчев

Нотариус – Михаил Дамянов

Сценографията е на Иван Савов , хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, а пластиката е дело на Детелина Кремакова.

Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера-Русе.

Билети на каса Опера, на ruseopera.com и на Grabo.bg

Сподели: