Екомузеят е партньор в занятия за градско градинарство с австрийски артисти

Екомузеят е партньор в занятия за градско градинарство с австрийски артисти

Австрийски визуални артисти реализират поредица от занятия, свързани с градско градинарство, училища и местни общности в двойки градове по река Дунав. Партньор в осъществяването на проектната идея в трансграничния регион е Екомузей с аквариум – Русе. Лектор и организатор на част от активносите е Мая Кубратова, уредник в отдел „Природа“ на музея.

Проектът „Разширената градина“ на организацията DANUrB – Danube Urban Brand предвижда провеждането на серии от микролаборатории в училищни дворове и околностите на срещуположни градове по река Дунав. Дейностите се съсредоточават върху взаимоотношенията между образованието, съвременното изкуство и градските екологични политики. Микролабораториите представляват място за размишление за урбанистичните пространства, насочено към отразяване на всекидневното екологично поведение, както и създаване на място за среща на родители, ученици и възпитатели. Използването на трансдисциплинарен подход позволява да се случват едновременно учене, хранене, рисуване, заснемане на филм, готвене чрез соларен котлон, игри. „Разказването на истории чрез различни средства е нашият начин да затворим в рамки определени теми като предлагаме пространство за експериментиране на колективните стратегии на знанието, чрез обмен между държавни училища, свързани лица и околностите“ казват авторите на проекта Ирене Лукас и Кристоф Ойлер.

Микролабораторията Русе-Гюргево ще се реализира в периода 11-15 септември със занимания за деца, игри, видеозаснемане, лекции в градски зеленчукови градини, готвене, работилница за изработка на велосипедна количка и соларен котлон. Събитията ще се случат в няколко учебни заведения в Гюргево и в русенския музей. В румънския град Мая Кубратова ще говори за възможностите за градско градинарство. С нейна помощ в края на седмицата в Лапидариума на музея ще бъде направен уъркшоп, в рамките на който ще се сглоби соларен котлон за готвене, ще се проведат и поредица от игри за подрастващите. Заснетите кадри от всички микролаборатории по проекта ще бъдат включени в пътуваща изложба „Книга за неизследваното културно наследство в общностите по Дунава“

Irene Lucas/Christoph Euler (визуални художници) си сътрудничат в различни художествени проекти от 1996 година. През 2004 реализираха проекта „Supervision of paradise“, Коста Бланка. През 2010 стартираха проекта „Coridor breaks“за първи път на европейското биенале за съвременно изкуство Manifest 8 в Мурсия, Испания, впоследствие и в други региони на Европа.

Сподели:

Още новини от деня