Експерти от Областна администрация - Русе участваха в дискусия за равнопоставеност между мъжете и жените на трудовия пазар

Експерти от Областна администрация – Русе участваха в дискусия за равнопоставеност между мъжете и жените на трудовия пазар

Експерти от Областна администрация Русе участваха в дискусия посветена на необходимостта от равнопоставеност между мъжете и жените в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Тезата, която беше застъпена от тях е, че именно по-широкото афиширане на въпроса е сред ключовите фактори за намаляване на диспропорциите между мъжете и жените на трудовия пазар.

Днешната среща, която се проведе на откритата сцена на кея в Русе, беше организирана от директора на ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ Светлана Харизанова, като инициативата е част от предвидените дейности по международен проект, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия.

Целта е все повече момичета да бъдат привлечени и заинтересовани от кариера в сферата на високите технологии. Разработена е и менторска програма, чрез която учениците ще бъдат насочвани към бъдещия си професионален избор, както и преодоляването на стереотипите, свързани с жените в техническите науки. По този начин на пазара на труда се очаква да има повече и по-добре подготвени кадри, но не за изчезващите професии, а за предстоящите нови професии на бъдещето, които вече се превръщат в реалност.

Сподели:

Още новини от деня