Експерти от Областна администрация – Русе участваха в инициатива, посветена на Деня на европейските автори

Експерти от Областна администрация – Русе участваха в инициатива, посветена на Деня на европейските автори

Експерти от Областна администрация – Русе участваха в инициатива, посветена на Деня на европейските автори. Тя се проведе в Окръжната библиотека в Гюргево и бе организирана от културната институция съвместно с Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и гюргевския Окръжен съвет. Идеята на събитието беше да представи по нестандартен начин поети-любители, които са заети в държавната и местна администрация. Те представиха на четири езика – български, румънски, английски и френски биографични сведения за любими автори и имаха възможността да прочетат части от техните произведения. Сред тях бяха откъси от Михай Еминеску, Никита Станеску, Георги Господинов, Джон Банвил, Жак Превер, Антоан Дьо Сент-Екзюпери и др.

На събитието дебютираха със своите стихотворения Лилия Георгиева, която е експерт в Областната управа в Русе и заместник-кметът на Гюргево Йонел Мускалу. Бурни аплодисменти сред публиката предизвикаха стихотворенията на Лилия Георгиева – „Щастлива съм“ и „Добрите хора“. От своя страна Йонел Мускалу представи „Дунав“ и „Погрижете се за душите си“. Според изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, по чиято идея се реализира инициативата, произведенията са като рентгенова снимка на актуалните човешки взаимоотношения. Преводът на творбите беше направен също от Лили Ганчева. Всяко от стихотворенията е било публикувано в социалните медии. Представянето на поезията бе съпътствано и от изложба на гюргевската художничка Петра Шербанеску. Експозицията се състои от близо 20 картини, които са нарисувани по предизвиканите от стихотворенията емоции у художничката. До няколко месеца стихотворенията ще бъдат публикувани в периодичното издание на Окръжната библиотека в Гюргево.

Сред гостите на събитието бяха директорът на русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова, както и заместник-председателят на Окръжен съвет – Гюргево Елизабета Михалча. В рамките на днешната среща беше договорено следващото издание на инициативата да се проведе в библиотеката в Русе.

Денят на европейските автори се провежда за втора поредна година в 40 държави от Европа, а неговата цел е да насърчи интереса към четенето и да вдъхнови младите поколения да изследват богатството на европейската литература и езиковото многообразие на Стария континент.

Сподели: