Експерти от Световната банка посетиха Русе

Днес кметът Пламен Стоилов, заедно със зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, зам.-кмета по комунални дейности г-жа Наталия Кръстева и секретаря на Община Русе г-н Димитър Генков, проведоха работна среща с новоназначения постоянен представител на Световната банка г-н Фабрицио Дзарконе, придружен от експерти в различни области.

Г-н Стоилов запозна гостите с инвестиционния профил на Общината, с трансграничния мастърплан за развитие на регион Русе-Гюргево, с потенциала на единственото в страната общинско летище, както и с проектите, които се изпълняват с европейско финансиране. „За осем години привлякох?005cr е инвестиции в размер на 200 милиона евро, като амбициите ни са насочени към утвърждаване на прогресиращото развитие на града и обръщането му с лице към река Дунав“, сподели г-н Стоилов. Г-н Дзарконе от своя страна заяви, че е изключително впечатлен от темповете на развитие на град Русе, като заяви готовност Световната банка да подкрепи реализирането на значими за града и региона проекти.

След срещата делегацията, заедно с д-р Карапчански, посети булевард „Придунавски“, от където наблюдава напредъка по изпълнението на три значими проекта, които ще преобразят кея и ще го превърнат в по-достъпно, модерно и функционално място с голям потенциал. Заместник-кметът им представи дейностите, които включват изграждането на нова кейова стена, обособяване на нови места за кораби, изцяло преобразяване на крайбрежната ивица и рехабилитация на булеварда.

Световната банка провежда т.нар. публични консултации, които предшестват приемането на рамковите документи за партньорство със страната – Стратегията за партньорство с България беше приета през 2016 г. и Русе беше един от градовете, където бяха проведени консултации. Тази година предстои редовния преглед на Стратегията и затова отново експерти посетиха крайдунавския град. Целта на визитата е да се науч ат кои са онези фактори, които отключват икономическото развитие на града и региона.

Сподели:

Още новини от деня