Експонати от фонда на Регионален исторически музей – Русе ще станат част от изложбата „История на българската фармация“

Регионален исторически музей – Русе ще участва с експонати в изложбата „История на фармацията в България“, която ще бъде представена в рамките на „Български фармацевтични дни 2017“. Форумът се откриват в Булстрад Арена днес, 23 юни (петък) и ще продължат до неделя, 25 юни (неделя). Организатор на събитието е Българският фармацевтичен съюз.
„История на фармацията в България“ включва предмети от различни български градове. Русенските експонати са от фонд „История на България 15-19 век“ на музея и разказват за една от модерните аптеки в града – „Аптека Силаги“. Тя е открита от Георг Силаги през 1874 г. Съществувала е до 1947 г., след което е била национализирана. Посетители ще имат възможност да видят снимки, каталози и вазария (стъкленици, шишета и други аптекарски принадлежности). Предметите ще припомнят ролята на Русе за развитието на медицината и фармацията в България.
В рамките на „Български фармацевтични дни“ уредникът в отдел „История на България 15-19 век“ Теодора Бакърджиева ще изнесе и лекция на тема „За Георг Силаги и модерното аптечно дело в Русе“.

Сподели:

Още новини от деня