букурещ автомобили кръстовище

Електронна винетка за замърсяващи автомобили предлагат от Общината в Букурещ

Замърсяващите коли ще бъдат забранени в центъра на Букурещ, а шофьорите на автомобили, регистрирани извън Букурещ и Илфов, ще трябва да плащат данък, за да влязат в столицата от следващата година, гласи проект, публикуван за обществено обсъждане.

Кметът на Букурещ съобщи за това предложение в сряда, 14 август, и заяви, че шофьорите на автомобили, които не са регистрирани в Букурещ или окръг Илфов, ще трябва да плащат електронна винетка от 10 RON на ден или 1 900 RON годишно, за да шофират в столицата.

Освен това автомобилите без сертификат Евро, Евро 1 и Евро 2, независимо от окръга, в който са регистрирани, ще бъдат забранени в централната част на града. Междувременно, автомобилите Euro 3 ще могат да влизат в центъра на града само след закупуването на електронна винетка Oxygen-C, която ще струва 75 RON месечно или 900 RON годишно. Автомобилите Euro 4, Euro 5 и Euro 6, както и хибридните и електрическите автомобили, ще имат достъп по всички улици на Букурещ.

Става въпрос за района, заключен между улиците: Victoriei Square – Iancu de Hunedoara Blvd. – Stefan cel Mare road – Polona St. – Mihai Eminescu St. – Traian St. – Nerva Traian Blvd. – Gheorghe Sincai Blvd. – Lanariei St. – Calea Serban Voda – Marasesti Blvd. – Mitropolit Nifon St. – Libertatii Blvd. – Calea 13 Septembrie – Izvor St. – B.P. Hasdeu St. – Vasile Parvan St. – Berzei St. – Buzesti St. – Victoriei Square.

Замърсяването на колите ще бъде забранено в центъра на Букурещ, а шофьорите на автомобили, регистрирани извън Букурещ и Илфов, ще трябва да платят данък, за да влязат в столицата от следващата година, според проект, пуснат за обществен дебат.

Кметът на Букурещ направи това съобщение в сряда, 14 август, и заяви, че шофьорите на автомобили, които не са регистрирани в Букурещ или окръг Илфов, ще трябва да плащат електронна винетка от 10 RON на ден или 1 900 RON годишно, за да шофират в столицата, т.е. съобщи местният Hotnews.ro.

„Най-важният фактор за замърсяването е задушаващият автомобилен трафик, като броя на автомобилите се увеличава експоненциално. 1.6 милиона автомобила са регистрирани в района на Букурещ-Илфов. Тези мерки могат да изглеждат сурови в началото, но те са недостатъчни за нивото на замърсяване. […] Букурещ се намира на незавидното 6 място на върха в класация за най-замърсените градове в Европа, а Румъния е в процедура на нарушение от 2011 г. “, обясни кмета Габриела Фирея.

Според нея в Букурещ и Илфов има 261 коли без Евро, както и 7000 автомобила Euro 1, 113 000 Euro 2 превозни средства и 213 000 Euro 3 автомобила.

Проектът ще бъде подложен на обществен дебат през следващите 45 дни, след което, в края на септември, ще бъде представен за одобрение от Генералния съвет на Букурещ. Ако Съветът приеме проекта, мерките влизат в сила от януари 2020 г.

Сподели:

Още новини от деня