Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснителна

Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснителна

Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснителна и не налага предприемането на допълнителни мерки, това стана ясно от проведеното по-рано днес заседание на Постоянно действащата областна комисия в този сектор. Срещата бе водена от областния управител Анатоли Станев и директора на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ инж. Иван Ласонин. Припомняме, че днешното заседание беше свикано поради три положителни проби на африканска чума /АЧС/ при отстреляни диви свине в селата Писанец и Сваленик.

От срещата стана ясно, че африканската чума предимно е при дивите прасета, но след като вълната на заболяването е минала през региона през 2019-а, животните са изчезнали и са се срещали много по-рядко. Притеснителното в случая е, че сега са се завърнали, което значи, че популацията се възстановява и не бива да се допуска голяма гъстота. Тъй като положителните проби са се появили много рано в ловния сезон, е нужна превенция, за да не бъдат засегнати стопанствата. Част от мерките изискват незабавно информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари при повишена смъртност при прасетата, незабавно информиране на органите на МВР и ОДБХ Русе за нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неиндентифицирани такива в личните стопанства, както и постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. Освен това ловните дружинки трябва да загробват всички остатъци от отстреляните животни и да пускат проби с точните координати на отстрела, за да не се изнася заболяването от гората. Според националната програма за надзор на африканската чума по свинете всички ловци са длъжни след като направят отстрел да пратят проби за АЧС и трихинелоза в акредитираните лаборатории. Това става през „Модул Лов“.

Важно е да се знае, че към момента няма опасност за свинекомплексите, тъй като там  мерките за биосигурност са драстични. Освен това се прави и редовен надзор и всяка седмица се вземат проби от умрели прасета във фермите.

Колкото до домашните прасета в региона, то през март тази година са били регистрирани 209 стопанства, а сега те са 254. Най-много те са концентрирани в общините Бяла и Ценово, най-малко има в Борово, а в Сливо поле изобщо липсват. В частните стопанства се извършват четирикратни проверки.

Сподели: