Епископ Макарий води света литургия навръх Трети март и приветства вярващите с националния празник на България

Епископ Макарий води света литургия навръх Трети март и приветства вярващите с националния празник на България

На 3 март 2024 г., Неделя на блудния син, в русенската катедрала „Св. Троица“ св. литургия отслужи Главиницки епископ Макарий. Около престола с него бяха и председателят на храма ст. иконом Алеко Рачев, протойерей Светослав Анчев, йерей Недялко Димитров и дяконите Иван Анчев и Веселин Иванов. В края на службата епископът поздрави църковното изпълнение с националния празник на България от името на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и произнесе проповед върху неделното евангелско четиво.

По традиция след богослужението на този ден, пред Паметника на свободата в града, се проведе официалното честване на Освобождението на България от турско робство. След приемането на почетния караул и словата на областния управител г-н Данаил Ковачев и на кмета на града г-н Пенчо Милков заупокойна молитва за падналите за Освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Преосвещенство и свещенослужители от Русенска епархия. Поздравително слово произнесе също и епископ Макарий.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани.

Сподели: