спалня

Естествена светлина в дома: 10 идеи

Как да имаме повече естествена светлина в дома?

Наличието на достатъчна естествена светлина в дома може да повиши креативността, производителността и да повлияе на нашето физическо и психологическо състояние. Много хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито, където няма естествена светлина.

Липсата на естествена светлина е срещан проблем за дизайнерите в наши дни. Наистина е възможно да промените и подобрите осветлението във вашия апартамент по радикален начин – с основен ремонт.

Има обаче много интересни начини и техники за добавяне на допълнителна естествена светлина в дома.

1 правило

Основното правило е да избягвате тъмните стени и тъмните дограми. Рамките трябва да бъдат боядисани в бяло или сменени. Всичко зависи от отразяващата способност на цветовете. Кафяво, синьо, тъмносиво – всички тези цветове ще отразяват светлината с 30-50% по-малко.

2 правило

Осигурете осветление на балкона и терасата, дори и да не са остъклени към стаята. Случва се, за да увеличите светлината в стаята, просто трябва да включите електричеството отвън и стаята веднага ще стане по-светла и удобна.

3 правило

В стаята, свързана с балкона или терасата, не трябва да има плътни пердета или щори. Ако има нужда да се предпазите от пряка слънчева светлина, можете просто да покриете прозорците със светли леки щори, които няма да бъдат забележими, когато са сгънати.

4 правило

Изработка на нов прозорец – това също е чудесен начин за повече естествена светлина в дома. Ако има възможност – може да се направи малък прозорец или дори капандура със стъкло, ако жилището е на последния етаж.

5 правило

За да увеличите нивото на светлина в стаята, добре е стените на стаята да са в бяло. Или пък изберете най-светлите нюанси на синьо, розово, зелено, перлено сиво. Основно е стаята да изглежда лека и ефирна и в същото време да абсорбира малко светлина. Стените със седефен нюанс също отразяват добре светлината.

6 правило

Най-доброто решение за увеличаване на нивото на естествената светлина в стаята е да изберете светъл под. Подовото покритие отразява светлината, така че това правило важи както през деня, така и през нощта. Тъмният таван ще направи стаята по-тъмна. Смята се, че лъскавият таван дава на стаята повече светлина, като я разпръсква наоколо.

7 правило

Полилеите играят голяма роля в разпръскването на светлината в помещението. Тези, които са в светли цветове отразяват добре светлината и озаряват пространството. Често дизайнерите избират медни или златисти абажури. Смята се, че те отразяват светлината в стаята и създават още по-голям комфорт.

8 правило

Подходящите мебели в стаята означават повече светлина в дома. Светлите лъскави мебели разсейват и отразяват светлината добре. Маси със стъклени плотове и прозрачни столове ще ви помогнат да направите стаята по-олекотена. Дори желязно легло с табла от ковано желязо ще изглежда по-леко от дървеното.

9 правило

Страхотен трик за добавяне на повече естествена светлина к в дома е да инсталирате огледало. Поставяйки огледало до или срещу прозорец, ще увеличите осветеността в стаята. Можете да развихрите въображението си и да окачите огледална картина или огледален панел на стената в стаята.

10 правило

Растенията увеличават количеството светлина в стаята и пречистват въздуха. Алое вера, филодендрон са популярни стайни растения, които не изискват много грижи, но ще освежат стаята и ще й вдъхнат живот. Ето че можете да използвате тези идеи, за да увеличите естествената светлина в  дома си. Правейки промени, ще създадете уютна атмосфера в него.

Сподели: