Етнографът Десислава Тихолова получи тазгодишната награда на името на проф. Тодор Ив. Живков по време на Петнадесетите научни четения на Асоциация Онгъл

Етнографът Десислава Тихолова получи тазгодишната награда на името на проф. Тодор Ив. Живков по време на Петнадесетите научни четения на Асоциация Онгъл

Етнографът Desislava Tiholova получи тазгодишната награда на името на проф. Тодор Ив. Живков по време на Петнадесетите научни четения на Асоциация Онгъл (Онгъл Асоциация) в Самоков, 2021.

Трима от уредниците на Регионален исторически музей – Русе взеха участие в Петнадесетите международни Цар-Шишманови дни в Самоков и четиридесет и първите научни четения на Асоциация „Онгъл“, които се откриха вчера и ще продължат до неделя. Тема на форума тази година е „Фолклор и религия: език текст – контекст“. Етнографът Искра Тодорова разказа за „Реконструкция на всекидневието във фотографски образи (наблюдения на публикации в социалните мрежи – по примери от Самоков)“. Десислава Тихолова представи „Вината като културно наследство. Съвременни мемориални практики в Германия. Част втора“. Симона Петрова направи обзор на „Издателската дейност на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” (1994 г. до днес)“.

В рамките на Международния симпозиум ще се проведат XVI фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека“. Ще бъде връчена и традиционната награда за изявени етнолози, медиависти и археолози на името на проф. Тодор Иванов Живков.Организатор на събитието са Община Самоков, Исторически музей – Самоков, Импресарско-издателска къща „РОД“ и Асоциация „Онгъл“. Сред учредителите на Асоциация „Онгъл“ и активни участници до днес са дфн. Росен Малчев, доц. д-р Константин Рангочев от Института по информатика и математика към БАН, проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова, журналистът Цвета Ненова. Сред младите научни попълнения от Русе са и Симона Петрова от Регионален исторически музей – Русе и Биляна Тодорова, магистър по „Културология“ в Софийския университет и носител на наградата за млад учен на името на проф. Тодор Иванов Живков.

Сподели: