искра тодорова

Етнографът Искра Тодорова ще вземе участие в научната конференция „Музеи и културно наследство – исторически и съвременни измерения“

Етнографът Искра Тодорова ще вземе участие в научната конференция „Музеи и културно наследство – исторически и съвременни измерения“. Събитието се организира от Регионален исторически музей – Плевен по случай 120 години от създаването на институцията.

На форума Искра Тодорова ще представи изложбата „Стъклото – истории и колекции”, експонирана в Къщата на Калиопа (Музея на градското всекидневие) в Русе. Експозицията се фокусира върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот. Със съвременни подходи на музеологията са обозначени подтемите за стъклените изделия като символ на лукс и престиж след Освобождението, използването на стъклото в науката, в индустрията, както и за домашна употреба във всекидневието.

Изложбата разказва за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които налагат специфични правила при употребата на стъклените съдове, за използването на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за модните тенденции през ХХ век при производството и приложенията му.

Сподели: