съдебна палата русе съд прокуратура

Ефективни наказания за пияни шофьори в Русе

 Районен съд – Русе определи наказания лишаване от свобода при строг режим по отношение на двама водачи, управлявали автомобилите си след употреба на алкохол.

     Обвиняемият по първото дело С. С. на 37 години, вече бил осъден за същото деяние през 2020 година. Въпреки това, на 14.10.2022 г. в гр. Русе шофирал „Дачия Логан“, бил спрян за проверка, а тестът с „Дрегер“ отчел 2,53 на хиляда. Мъжът признал вината си и приел да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 2 месеца при първоначален строг режим, глоба в размер на 600 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години. При изпълнение на наказанието лишаване от свобода се приспада предварителното задържане, считано от 25.01.2023 г. до одобряване на споразумението.

Подсъдим по второто дело е М. Ж., на 26 години, безработен, осъждан, неправоспособен водач на МПС. През м.август 2022 г. той заживял при свои роднини в с. Просена. Заедно с тях на 16.09.2022 г. употребил значително количество алкохол. Домакините си легнали, след което М. Ж. незабелязано взел ключовете за гаража и за автомобила на близките си и тръгнал към гр. Русе. При влизането в града, спрял „Опел“-а на бензиностанция, откъдето си купил 3 бири и ги изпил. След това продължил пътя си по бул.“България“ в посока гр. Бяла. Малко след 5,00 ч. на 17.09.2022 г. се намирал на около 300 метра преди Дъговия мост, когато от предната част на автомобила започнал да излиза пушек. Подсъдимият спрял и излязъл от колата. Пламъците бързо обхванали цялото превозно средство. Дошлите веднага пожарникари и полицаи изгасили огъня и забелязали, че М. Ж. се смеел неадекватно и завалял думите. Изпробвали го с „Дрегер“, който отчел 2,01 на хиляда. Назначените впоследствие експертизи установили, че пожарът е възникнал в резултат на техническа неизправност, а стойността на автомобила е била 650 лв.

Пред Районен съд – Русе М. Ж. се призна за виновен и по двете повдигнати му обвинения: за противозаконно отнетия „Опел Корса“ от владението на И. И., без негово съгласие с намерение да го ползва, като е последвала повреда, а деянието е извършено в пияно състояние и чрез използване на техническо средство, както и за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. Делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, като след определянето на наказания за двете престъпления, същите бяха намалени с една трета и групирани. Така М. Ж. бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца при първоначален строг режим и глоба в размер на 500 лв. Приспаднато е предварителното му задържане, считано от 17.09.2022 г.

     Присъдата подлежи на обжалване.  

Сподели: