съдебна палата русе

Ефективно наказание лишаване от свобода за мигрант

Осем месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим прие да изтърпи 27-годишния Ф. А. за втория му опит да напусне пределите на Р България без разрешение на надлежните органи на властта.

Подсъдимият е роден в Узбекистан и има двойно гражданство – узбекистанско и руско. Той имал намерение да се установи да живее в Италия. В изпълнение на намисления план, успял да влезе в страната ни по нерегламентиран начин. На 02.07.2022 г. навлязъл в Р Румъния без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, за което бил осъден от Районен съд – Силистра на три месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв.

Въпреки това, взел решение отново да опита да напусне България. Случайно намерил българска лична карта с изтекъл на 01.10.2022 г. срок на валидност. На 02.10.2022 около 17,15 ч. навлязъл в зоната за граничен контрол пеш и се явил на ГКПП Русе „Дунав мост“ за излизане от страната, като на изходната проверка представил на българския граничен полицай чуждата лична карта и се представил за лицето, на което била издадена личната карта. В хода на проверката възникнало съмнение за идентичността на подсъдимия и лицето на българския документ за самоличност. Със Ф. А. била проведена беседа, при която той заявил действителната си самоличност.

Узбекистанецът бил предаден на съд за това, че на 02.10.2022г. на ГКПП „Дунав мост“ направил опит да излезе през границата на страната без разрешението на надлежните органи на властта, като деянието му е останало недовършено поради независещи от волята му причини и е извършено повторно. Още в разпоредителното заседание по делото пред Районен съд – Русе той се призна за виновен, сключи споразумение и прие да изтърпи за това деяние лишаване от свобода за 8 месеца при първоначален общ режим. Приспаднато е времето, през което е бил задържан, считано от 02.10.2022 г. Тъй като това престъпление е извършено в изпитателния срок на силистренския съдебен акт, наказанието по него в размер на 3 месеца лишаване от свобода е приведено в изпълнение и следва да бъде изтърпяно отделно. Това определение подлежи на обжалване в 15-дневен срок, докато споразумението е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Сподели: