22.6 % е избирателната активност в Русенска област към момента

22.6 % е избирателната активност в Русенска област към 16 часа, заяви по време на пресконференция сега председателят на Районната избирателна комисия – Русе Милена Хинкова. По думите и, най – висока е избирателната активност в Община Ценово – 1771 избиратели – 38.5 %, а най – ниска – в Община Сливо поле – 2025 – 19.8 %. 30 509 избиратели са гласували в Община Русе или 21 %.

46 068 гласували допреди половин час в цялата Русенска област.

Засега няма много проблеми и жалби, посочи г-жа Хинкова. В РИК е постъпила само една жалба. Става дума за кафеавтомат пред секция в община Ветово, чиито чаши били с номера на политическа партия. По случая са взети мерки.

Тук – там има проблеми с машини, но техниците успяват да се справят. В пета секция в Бяла има 2 машини. Едната обаче се ремонтира. Другата се използва активно. Ако втората машина е в ред, то няма да се премине към хартиени бюлетини, а ще се гласува с първата. Това показват методическите указания.

Що се касае до други затруднения, такива сериозни няма. Някои от секционните комисии са започнали да отварят протоколите и да ги попълват, като на места са объркани, но от РИК успокояват, че това са единични случаи.

Ясни са секциите, в които ще се броят контролните разписки от машинния вот. На този етап те са 22, като две от тях са с по две машини, което създава допълнително затруднение за членовете на комисиите.

В 21 часа ще бъде представена информация относно това как е протекъл изборният ден в Русенска област.

Сподели: