„Железният светилник“ на Димитър Талев оживя в Окръжен съд – Русе

„Железният светилник“ на Димитър Талев оживя в Окръжен съд – Русе

Ученици от 12 клас в АЕГ „ Гео Милев“ разиграха симулативен процес по романа на Димитър Талев „ Железният светилник“ в Мраморната зала на Окръжен съд – Русе.

Процесът разгледа фигурата на Султана Гаушева – жена със силна воля, противопоставяща се на чорбаджиите и нарушаваща патриархалния ред в младините си, както и фаталното решение взето по отношение на любовта между дъщеря ѝ Катерина Гаушева и Рафе Клинче.

Така на 17 ноември 1856 г. Окръжен съд Преспа в публично заседание разгледа докладвано от съдия Мария Георгиева НОХД № 3 по описа за 1856 г.

С обвинителен акт на прокурора Боян Иванов, подсъдимата Султана Гаушева  бе обвинена  в това, че на 17 април 1856 г.  в гр. Преспа умишлено е умъртвила бременната си дъщеря Катерина Гаушева, чрез използване на билкова отвара, извършвайки две престъпления в съвкупност – умишлено умъртвяване на  плода на бременна жена с нейно съгласие, извън лечебно заведение и при евентуален умисъл причиняване на смъртта ѝ.

Като свидетели бяха разпитани Рафе Клинче, Лазар Гаушев, Стоян Гаушев, билкарката Хаят Шахин, Евгения Аврамова, а вещите лица д-р Полин Савова и д-р Кристина Колева помогнаха на състава при вземането на окончателното решение.

След като изслуша всички страни, Окръжен съд Преспа присъди, че признава подсъдимата за виновна по двете обвинения и определи общо наказание лишаване от свобода за срок от дванадесет години при общ режим на изтърпяване и я осъди да заплати 50 000 гроша обезщетение за неимуществени вреди на Рафаил Клинче.

Инициативата беше част от проект „Литературата и философията през погледа на правото“ на ССБ, в рамките на който участниците дискутираха по въпросите за  запазването на семейната чест,  липсата на свободен избор, ценностите на обществото, търпимостта към нарушаването на правата. Запознаха се с криминалния аборт и  изградиха умения да  правят изводи от частното към общото, да подбират относимите факти, за да защитят тезата си, да оценяват една ситуация от различни гледни точки.

Гости на събитието бяха съдията от ВКС Десислава Попколева – член на УС на ССБ, магистрати и служители от  Окръжен съд, Районен съд, Административен съд, Окръжна прокуратура, Директора на АЕГ „Гео Милев“, родители и ученици.

Сподели: