СианаИмоти ламинат

Жилище с ламинат- важни подробности

Жилище с ламинат: знаете ли какъв е срокът на експлоатация на този материал?

Прочетете тази статия, която ще ви обясни всичко, свързано с тази тема.

В наши дни повечето съвременни жилища са с ламинат за подово покритие. Разнообразието при него е огромна като качество, цвят и цени.  Когато избирате вида на подовото покритие, в допълнение към външните предимства, вие трябва да обърнете внимание и на експлоатационните му свойства. Тоест, за какъв период от време това покритие трябва да изпълни своето предназначение.

Почти винаги производителят отбелязва това в характеристиките на ламината.

Срокът на експлоатация на ламината е един от най-важните параметри, който предизвиква голям интерес във всеки разумен потенциален купувач.

Така следва и един важен въпрос при жилище с ламинат: Кога ламинираната настилка наистина се нуждае от подмяна?

Очевидно е, че когато подовото покритие започне да  губи първоначалния си вид. Какво включва това?

  • повърхността се променя видимо,
  • блясъкът и цветът изчезват,
  • видими следи от външно влияние: хлътване, надраскване, дупки и т.н.
  • има забележими пролуки между частите, което означава, че покритието е изпълнило своето предназначение и трябва да бъде сменено.

Паркетът от естествена дървесина е известен със своята издръжливост и здравина. Но той струва повече спрямо ламината, който остава най-издръжливия и нискобюджетен продукт за подово покритие.

Срокът на експлоатация на ламината обаче директно зависи от неговия клас.

А гаранцията на производителя се основава точно на класа. Днес пазарът ни предлага материали от 31, 32 и 33 класове, които са идеални за подходяща търговски помещения. Но сега тези класове се използват и за полагане в апартаменти, къщи и вили.

ламинатът е положен в помещения, където влизат и излизат много хора, то експлоатационният му живот няма да бъде неограничен.

Ето какво сочат фактите:

Приблизителна гаранция за експлоатация за 31 клас (помещения в обществени, търговски или бизнес сгради, които имат слаба интензивност на потока) е средно 3 години, за клас 32 – 5 години и за клас 33 (обществени помещения с повишена интензивност на преминаващия поток) – 6 години.

Всъщност това зависи до голяма степен от износването му спрямо хората, които се движат върху него, така че в някои случаи подовото покритие издържа 2-3 пъти повече във времето. Тоест, при домашна употреба гаранцията за ламинатното покритие ще бъде многократно по-голяма. С други думи, ламиниран под може да издържи много по-дълго у дома, отколкото в условия на търговски и офис обекти.

  • Покритие от клас 31, поставено в помещение с ниски натоварвания, където абразивният ефект е минимален, перфектно служи 7 или повече години, без да губи първоначалния си вид. Но това означава да се полагат идеални грижи за външния му вид.
  • Жилище с ламинат 32 клас ще издържи поне 10-15 години. В същото време подът няма да загуби цвета си, няма да избледнее под въздействието на ултравиолетовото лъчение, а качеството на горния защитен слой и здравината на връзката ще устоят на времето.
  • Специалистите са на мнение, че ламинат 33 клас ще бъде изключително дългосрочно използван. Добрите марки могат да дадат доживотна гаранция на продуктите си в 32- 33 клас.

И накрая един съвет, не си купувайте евтин ламинат за своя дом, а по-скоро търсете по-качествен, който е на промоция. Това е добра инвестиция!

Сподели: