Жителите на Караманово и Пиперково тържествено отбеляза празника Възнесение Господне

Жителите на Караманово и Пиперково тържествено отбеляза празника Възнесение Господне

Жителите на Караманово и Пиперково тържествено отбеляза празника Възнесение Господне. По стародавна традиция на този ден в двете села се приготвя и раздава курбан за здраве и берекет. Празникът е познат сред повечето хора като Спасовден и е свързан с народните вярвания за богата реколта, да се опазят нивите и лозята от болести, да не се предизвикват природните стихии. Поверието гласи, че на този ден земеделските стопани не бива да се захващат с никаква работа, за да е щедра реколтата и плодоносна годината.

Жители на Караманово се събраха в църквата „Свето Възнесение Господне“, за да отбележат тържествено храмовия празник. След продължителната епидемична обстановка много хора се стекоха в храма, за да запалят по свещичка и да се помолят за здраве и за благополучие на близките си. Отец Михаил отслужи тържествена Света литургия и освети приготвения курбан. Миряните бяха поръсени със светена вода за здраве и получиха по парченце нафора. Жертвеното животно за приготвянето на курбана бе дар от местен бизнесмен.

Спасовден се отбелязва от десетилетия и като празник на Пиперково. Жителите на селото събират дарения помежду си, за да осигурят агне за курбана. Преди години празненството се е провеждало до една от чешмите в населеното място, но вече се преместило в двора на църквата „Свети Архангел Михаил“. Тук се спазва поверието, че от жертвеното животно задължително трябва да се сготви курбан чорба и то в двора на църквата. Отец Евгени отслужи тържествена служба и освети храната.

Кметът на община Ценово д-р Петър Петров сподели празничното настроение на жителите на двете села. Той им пожела да са здрави, а благополучието да не излиза от домовете им, в които да властват добротата и щастливите дни. 

Сподели: