Жителите на Пиргово се включиха в дискусия относно културното наследство на Европа

Жителите на Пиргово се включиха в дискусия относно културното наследство на Европа

Жителите на с. Пиргово се включиха в дискусия относно културното наследство на Европа.

По време на дебата бяха представени както множество типично български традиции и обичаи, така и бита и културата на част от европейските държави. Сред родните обичаи бяха „Русалска неделя“, при който рано сутринта, на първия ден на Русаля, стопанката на дома бере пелин, с който закичва дома и децата, а през цялата седмица всички носят пелин и чесън в дрехите си против уроки и за здраве, както и „Пейкуването“.

Не по-малко интересни за присъстващите бяха ритуала „Пеперуда“, чиято цел е да предизвика дъжд и се изпълнява през т.нар. „Петров месец“, когато времето се засуши, както и обредът под надслов „Полязване“ който се изпълнява на Игнажден.

Специално внимание беше отделено и на по-познатите за всички „Лазаруване“, „Кумичене“, „Нестинарство“ и „Сурва“.

Освен това множество традиции, свързани с част от европейските държави, а именно Франция, Германия, Полша, Испания, Италия, Румъния, Гърция и др. бяха представени.

Историята на Европейския съюз и настоящите възможности, които се предоставят посредством европейските политики също намериха място в днешната среща.

Събитието беше част от предвидените дейности по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през настоящата година и се осъществи съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Кирил и Методий 1922 г.“, както и с подкрепата на Община Иваново, Кметство Пиргово, Асоциацията на българските градове и региони и Информационен център „Европа Директно“.

Сподели:

Още новини от деня