Жители на град Мартен блокираха

Жители на град Мартен блокираха пътя Русе-Силистра заради проблем с електроснабдяването

От повече от година жителите на град Мартен, община Русе са подложени на непрестанни „ремонти“ по съоръженията от енергоснабдяващото дружество в Североизточна България. Това води до почти ежедневното прекъсване на електроподаването в населеното място. Тази ситуация нарушава нормалното съществуване на всяко домакинство или фирма в града. Затова вчера, 10 септември 2018 година, жителите на град Мартен излязоха на масов протест срещу този тормоз.

протест мартен енергопро 1

Сред събралите се на входа на града да изразят своето недоволство дойдоха както възрастни хора, майки с колички, така и млади хора, завърнали се от работа. Хората споделяха, че проблемите, създавани им от енергийния оператор Енерго Про Мрежи са от много отдавна. Оказва се, че снабдяването с ток на град Мартен става от подстанция, разположена в село Бабово. Поради отдалечеността си, съоръжението се оказва недостатъчно съобразно съвременните изисквания. Именно с това си обясняват протестиращите, че токът спира почти всеки ден, независимо от сезона и климатичните условия. Със съдействието на кмета Димо Тонев мартенчани многократно са събирали подписки, които с придружаващи писма уведомяват Енерго Про за съществуващите неуредици в захранването. Постоянното спиране на тока се е превърнало в кошмар за жителите в населеното място. Въпреки предприетите мерки от страна на мнозина от протестиращите днес за защита на уредите си в домакинството от неизбежните токови удари, това не е достатъчна гаранция. Това заявиха пред медиите Зинаида Тодорова и Рада Петкова от Мартен, които днес бяха част от излезлите на протест (на снимката).

протест мартен енергопро 2

Елка Недкова, също потърпевша от проблема, показа пред медиите документи, в които се посочват ежемесечните ремонти по мрежата в населеното място. Тези ремонти са планирани и правени от служителите на оператора през времето от 1 януари до 10 август 2018 година. За тях жителите на населеното място са били регулярно уведомени. Но този темп на работа на енергийния оператор, нарушава нормалния ритъм работа и живот в града.

Кметът също потвърди случващото се в Мартен. Той допълни, че настоява да бъде изградена възлова подстанция в местността „Слатина“. Днес той представи и писмото, получено от оператора, с което електроснабдителното дружество си поставя срок до края на месец ноември 2018 година да изгради базовата подстанция, която ще отдели град Мартен от досегашното съоръжение. В същото време се очаква вътрешната електроснабдителна мрежа в града да бъде подменена, тъй като е морално остаряла, а проводниците ще бъдат заменени със съвременни усукани такива.

Гражданите на Мартен предприемат тази стъпка като се надяват протестите им ще бъдат чути по-скоро с помощта на присъстващите медии. За известно време протестиращите затвориха и пътя Русе-Силистра.

През това време Rousse.info се свърза с ПР на Енерго Про, които бяха така любезни да изпратят писмо- отговор. Ето какво пише в него:

През последните месеци Електроразпределение Север извърши редица дейности по електроразпределителната мрежа, захранваща с електричество град Мартен. Специалисти на дружеството проведоха обходи, подмениха елементи от електрическите съоръжения, извършиха регулярното годишно почистване на клоните в близост до въздушните електропроводни линии на града. Предстои през месец септември да се извърши планова профилактика на мрежата ниско напрежение в града, като част от съществуващите проводници ще бъдат заменени с въздушни от усукан тип, които са много по-устойчиви на атмосферни смущения и влияние от клоните на дървета.

Специалистите на Електроразпределение Север установиха, че една от основните причини за прекъсванията в района на гр. Мартен са кражби на елементи от електроразпределителната мрежа, които предизвикват прекъсвания и повишена аварийност на електроснабдяването. Установяването на липси по електропроводите от специалисти на дружеството в случаите на кражба по мрежите също е свързано с оперативни превключвания за осигуряване на резервно захранване на жителите докато трае ремонтът на компрометираните съоръжения. За всички планирани прекъсвания на електрозахранването жителите на града са уведомени предварително на интернет страницата на ЕРП Север.

Друга част от прекъсванията се дължи на повреди в чужди съоръжения, които би трябвало да се обслужват от техните собственици. ЕРП Север издава предписания до собствениците за задължителна профилактика на тези обекти, до които дружеството няма достъп.

С цел минимизиране на смущенията в електрозахранването на град Мартен, ЕРП Север планира да започне изграждането на  възлова станция „Изток“ в местност Слатина до края на месец септември тази година, като завършването е планирано през ноември. Изграждането на възловата станция ще позволи да се заобиколят локалните електропроводи, които са обект на постоянни кражби на метал. На 11.09.2018 г. стартира рехабилитация на електроразпределителната мрежа ниско напрежение в Мартен. Заедно с останалите дейности по електрическите съоръжения инвестициите на ЕРП Север в града за периода 2017 – 2018 г. ще възлязат на повече от 440 000 лева.

сн. РусеИнфо

Сподели:

Още новини от деня