Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология за всички области на страната

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология за всички области на страната

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за 11 ноември Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за всички области на страната, стана ясно от сайта на НИМХ. 

Предупреждението от първа степен (жълт код) е в сила за областите Бургас, Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, както и за части от Благоевград, Варна, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Сливен, София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. 

Поривите на вятъра в областите с жълт код ще достигат до 20-24 м/сек, а в тези с оранжев код – до 29 м/сек.

Според прогнозата за времето на НИМХ времето утре ще бъде ветровито с умерен и силен югозападен вятър. През по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България – значителни по количество. Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София – около 15°. 

В утрешния ден, в резултат на валежите, ще има краткотрайни повишения на речните нива, като по-съществени те ще са в планинските части от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На 12 ноември (неделя) речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане ще има незначителни повишения в долните течения на река Марица, река Тунджа и в долните течение на основните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, посочиха още от министерството.

Сподели: