Заболеваемостта от коронавирус, паленето на стърнища и преминаването на Дунав мост 1 обсъдиха зам. - областният управител на Русе и зам. - кметът на Община Гюргево

Заболеваемостта от коронавирус, паленето на стърнища и преминаването на Дунав мост 1 обсъдиха зам. – областният управител на Русе и зам. – кметът на Община Гюргево

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев се срещна със заместник-кмета на Община Гюргево Йон Драгомир.

Двамата обсъдиха актуалната епидемична обстановка в България и Румъния, като от румънска страна беше споделено, че общият брой на диагностицираните с коронавирусна инфекция от началото на пандемията в окръг Гюргево е 777 души, като за изминалото денонощие са установени нови 26 случая.

Носеното на предпазни маски на закрито също е задължително в северната ни съседка. По принцип въведените противоепидемични мерки в двете страни са сходни, което осигурява определено спокойствие на пътуващите между двете държави. Летните месеци и като цяло отпускарският сезон е дал отражение на епидемичната обстановка и там. Въпреки това надеждите са за подобряване на ситуацията, a при евентуално повишаване броя на новите случаи на COVID-19 здравната система да издържи. Идентични са и правителствените мерки в икономическата и социалната сфера.

По време на разговора заместник областният управител Валентин Колев постави за пореден път въпроса за задимяването, притесняващо русенци, причинено от запалени стърнища в Гюргевско. Припомняме, че последното такова е от 3-ти септември, когато там горяха около 18 хектара сухи треви. Заместник областният управител получи уверение, че компетентните институции в Гюргево са запознати с проблема и правят всичко по силите си, за да реагират своевременно за справяне с подобна ситуация. И двете страни си изказаха взаимна благодарност за отличната стиковка в подобни кризисни моменти.

Не на последно място беше обсъден и интензивния трафик през гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе. Въпреки временните затруднения и възникването на колони от тежко-товарни автомобили на българо-румънската граница двете страни съумяват да осигурят безпроблемно преминаване на леките автомобили. И двете страни бяха категорични, че единственото цялостно решение на проблема е изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе. По последни данни за изминалото денонощие през граничния пункт в страната са влезли 414 леки автомобила, 825 тежкотоварни моторни превозни средства и 27 автобуса, а излезлите са 661 коли, 849 камиона и 13 автобуса.

Сподели:

Още новини от деня