прасе месокомбинат

Заболяло от „Африканска чума“ диво прасе е открито до Червена вода

Заболяло от „Африканска чума“ умряло диво прасе е открито до Червена вода, съобщи днес директорът на Областната дирекция по безопасност и храните – Русе д-р Георги Дяков. Трупът му е закопан, след като от лаборатория са потвърдени пробите за болестта. Преди 2 дни е обявено ново „огнище“ на болестта“ Африканска чума“ по свинете“ в Бяла. Прилагат се аналогични мерки, както и при случаите в Пет кладенци, Долна Студена и пр. Умъртвяват се всички животни в трикилометровата зона. При животните в Бяла не са наблюдавани никакви клинични признаци на заболяването. Взета им е проба и се установява заболяването. Това са 6 от осемте стопанства от тип „заден двор“,подадени от Община Бяла. 2 са регистрираните стопанства, в които има мерки за биосигурност. 170 животни има в едната ферма в Бяла, а в другата – около 970. В другите 6 ферми има общо 140 животни по данни от преброяването през миналата седмица. Броят им може да варира, тъй като може би е извършено клане.

В Писанец има обект с около 3000 свине, в Щръклево – отново толкова, в Караманово – от 3 до 4 хил. броя.

От днес започва умъртвяването на всичките свине по хуманен начин в свинекомплекса в село Голямо Враново. До вторник идната седмица вероятно ще завършат действията по умъртвяването в Николово и Бръшлен. Пробите от Юделник са отрицателни досега.

Инфекцията се разпространява, посочи д-р Дяков. Крайното решение за обектите без достатъчна биобезопасност е умъртвяването на животните. Дали собственикът ще умъртви животното или вирусът – резултатът е един и същ – смърт на животното. Вирусът поразява без някакви сантименти, без избор дали това са прасетата на един или друг, подчерта той. Трябва да се насочат усилията за предпазване на останалите райони от заразата. Ако преди една година е била вложена такава енергия за разпространяване на информация с превантивна цел, то резултатът днес нямаше да е същия.

Сподели:

Още новини от деня