Кръвта не е за продан - тя е подарък

Завърши акцията на БЧК и УМБАЛ – Русе „Кръвта не е за продан – тя е подарък“

Завърши акцията на БЧК и УМБАЛ – Русе „Кръвта не е за продан – тя е подарък“. Тя е втора поред и резултатът е обнадеждаващ, стана ясно по време на пресконференция днес. Амбицията е тя да се случва не веднъж годишно, а поне три пъти, но всичко зависи от добрата организация.

Виктор Стоянов от БЧК коментира, че кампанията е била насочена към учениците от горните класове в училищата на територията на Русе. 1464 дванадесетокласника има в Русе. 17 са посетените училища за разяснителна дейност от общо 23. В 36 класа са обяснени ползите от кръводаряването, т. е. обхванати са 45 % от дванадесетокласниците. Съдействие е оказало Регионално управление по образованието – Русе. Въпреки трудностите, нещата са се случили. Само от СУ „Възраждане“ – Русе са се отзовали за кръводаряване 7 ученици, като 4 са сторили това, а трима са върнати, защото не отговарят на изискванията в русенския кръвен център. 24 са безвъзмездните кръводарители към момента, като 20 /9 са ученици/ са т. нар. безадресни, а четирима са дарили за определен човек.

Допълнена към 17 часа – В рамките на тези 5 дена по време на кампанията кръв дариха общо 26 човека. За много от тях това бе първо кръводаряване. Още 14 човека проявиха желание да станат безвъзмездни кръводарители, но бяха върнати, поради ниско тегло, ниско кръвно и други.

Стоянов смята, че такива разговори трябва да се проведат в час по гражданско образование, а не в часовете на класа в рамките на 5 – 10 минути. Практическият опит сочи, че само дни преди започване на кампанията има смисъл да се популяризира. Наистина има необходимост от изнесени пунктове за даряване на кръв в училищата и предприятията, подчерта той.

Д-р Йосиф Новаков – председател на Съвета на директорите на УМБАЛ – Русе, благодари от името на болницата на представителите на БЧК, които за кратко време са влезли в училищата и са спечелили за каузата на безвъзмездното кръводаряване 24 души. През миналата година в акцията са дарили кръв 24 души, но това е станало за почти 2.5 пъти по – дълъг период от време. Той изрази надежда бъдещите кръводарителски акции да бъдат още по – добре организирани.

В хода на пресконференцията стана ясно, че е започнало пълно обновяване помещенията и апаратурата на кръвния център в Русе, което ще завърши съвсем скоро.

Засегната бе и темата за продажбата на кръв в района на УМБАЛ – Русе, както и нуждите от кръв на лечебното заведение за различни операции, които са ежедневни.

Сподели: