Завърши конкурсът за рисунка и фотография, посветен на Световния ден на водата

Завърши конкурсът за рисунка и фотография, посветен на Световния ден на водата

Време за прочитане: < 1 мин.

С изложба и награждаване завърши 14-ото издание на конкурса за рисунка и фотография, посветен на Световния ден на водата.

Той традиционно се организира от Общинския Младежки дом в Русе със съдействието на Община Русе и  местното ВиК.

Всяка година участниците творят по тема, свързана с водата и водния ресурс, зададена от ООН. За 2021 година тя бе „Ценността на водата“. Въпреки пандемията, интересът към конкурса бе голям, като той бе проведен изцяло онлайн, а отличените творби бяха изпратени в оригинал.

Участваха рисунки от цяла България и фотографии от различни държави, между които Филипините, Австрия, Кипър, Румъния, Албания, Италия, Хърватия, Молдова и др.

Общият брой на творбите бе 717, от които 543 рисунки и 174 фотографии, с което се затвърждава популярността и традицията, създадена през годините на провеждането му. Според организаторите онлайн форматът също улесни масовото участие.

С две големи новини ще бъде запомнено 14-ото издание на конкурса. Първата е участието на две големи школи-училища по изкуствата от Хонг-Конг, Китай, които се представиха със 76 изящни рисунки. Така събитието в Русе бе отразено и от китайската информационна агенция Синхуа.

Другата радост идва от седалището на ООН в Женева. Рисунки на участници в конкурса бяха публикувани в социалните мрежи с прекрасни отзиви за дейността на Младежки дом Русе по една от важните каузи на ООН – опазването на водите.

Наградените творби получават оригинален сертификат на английски език от ООН за участие в събитие, свързано със Световния ден на водата. 

Всички отличени произведения бяха изложени в Доходното здание, а експозицията бе открита на 19 март с награждаване. 

Снимки и видео материали скоро ще могат да бъдат разгледани на Facebook профила на Младежки дом – Русе и на Facebook страницата – Онлайн конкурси младежки дом – Русе, в YouTube канала на ОМД-Русе, както и на Facebook страницата на ООН – UN-Water.

Сподели:

Още новини от деня