Завърши преасфалтирането на българския участък от Дунав мост 1

Завърши преасфалтирането на българския участък от Дунав мост 1

След множество сигнали и коментари в социалните мрежи за затрудненото преминаване в района на ГКПП „Дунав мост“ при Русе заместник областният управител Людмил Христов се запозна на място със ситуацията. Там той разговаря с част от институциите, отговорни за организацията на движението в периметъра. От срещата стана ясно, че започналият преди малко повече от седмица ремонт на мостовото съоръжение от българска страна е приключил днес. Вече движението на автомобилите не се извършва в едната лента и няма прозорци за изчакване между излизащи и влизащи в страната, което би трябвало да доведе до облекчение на трафика. Това означава, че мостовото съоръжение работи на пълен капацитет. Припомняме, че в рамките на по-малко от 10 дни бе подновен повърхностният слой на по-голямата част от асфалтовата настилка по моста, която преди е била силно деформирана. Извършени са били и изкърпвания на пътните трасета и в самия район на гранично контролно-пропускателния пункт, поради образуваните множество коловози от преминаващите тежкотоварни камиони.

Христов бе уверен, че на място се предприемат всички необходими мерки за избягване на задръствания и осигуряване на максимално бързо преминаване на леките автомобили и камиони по моста. Само за последните 24 часа на изход от България са били обработени над 1000 камиона и повече от 2000 леки автомобила. Машините, извършващи ремонта, вече не са на Дунав мост и това ще облекчи движението и в двете посоки, категорични бяха от службите за граничен и митнически контрол.

В рамките на следващите седмици предстоят и срещи с румънските власти. На тях се очаква отново да се обсъдят възможни мерки за облекчаване на трафика и да се набележат допълнителни действия, които да намалят колоните от чакащи тежкотоварни автомобили. Целта на срещата е да обсъдят и възможностите за извършване на митнически и финансов контрол извън зоната на граничния пункт. Ще се дискутира и възможността за преминаване към принципа за „контрол на едно спиране“, което ще даде възможност за граничен контрол с едно спиране.

Сподели: