съдебна палата русе

„Задържане под стража“ за обвиняем за три престъпления

Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 41-годишния Д. Б., привлечен като обвиняем за извършени три различни престъпления на 17.02.2021 г. Според прокуратурата, мъжът е управлявал МПС след употреба на амфетамин, метамфитамин и канабис и е държал без разрешително 4 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия и различни наркотици на обща стойност около 400 лв. Високорисковите наркотични вещества – метамфитамин, марихуана и таблетки екстази били придобити от обвиняемия с цел разпространение.  

Съдът счете, че събраните до момента доказателства сочат на обосновано предположение, че Д. Б. е извършител на престъпленията, в които е обвинен.

От приложената справка за съдимост е видно, че обвиняемият е осъждан веднъж – за държане на наркотични вещества, за което му е наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 2000 лева. Изпитателният срок е изтекъл на 19.05.2019г., но по делото няма данни дали е заплатена глобата.

Обвинението за извършени три отделни престъпления и липсата на категорични данни Д. Б. да е реабилитиран за предходното си осъждане, според съдебния състав сочи на завишена обществена опасност на обвиняемия и на деянията. Това, както и сведенията, че мъжът работи в Нидерландия и често пътува зад граница, налагат извода за наличието на реална опасност той да се укрие, предвид избягването на наказателната отговорност за престъпленията, в които е обвинен или да извърши друго такова.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета по отношение на Д. Б. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Сподели: