Искрен Веселинов

Законът за частния фалит ще влезе в Народното събрание след две седмици

Проектът на закона за частния фалит беше обсъден днес на кръгла маса с представители на институциите и политическите партии. Инициативата за закона е на ПГ на „Обединени патриоти“, съобщават от Канал 3.

Съпредседателят на парламентарната група, заместник-председател на ВМРО и народен представител от 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов отбеляза, че всички са изразили принципна подкрепа за законопроекта. От Националната агенция по приходите са изразили съгласие, докато другите ведомства са имали по-предпазлива позиция по някои текстове. От Българската народна банка са имали конкретни предложения за подобряване на текстовете, които ще бъдат отразени.

Нямаме за цел да поощряваме кредитните милионери. По думите му това, което правят, е един регистър. Всеки, който иска да му бъде отпуснат заем – може да бъде проверен каква му е кредитната история и ако институцията прецени – да му отпусне необходимите средства. Няма нужда да лишаваме някого от кредити доживот, подчерта още той.

От ВМРО са категорични, че те са изходили от най-добрите европейски практики. Искаме да избегнем нещото като вечен длъжник и вечен кредитор. Това не е добре и за двете страни, смятат още те.

Според предложенията при неплатежоспособност повече от три месеца защита може да получи длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв. и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

За да бъде поставено физическото лице под закрила, законопроектът изисква кумулативното наличие на две предпоставки – неплатежоспособност и добросъвестност. Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в Централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията.

Другата седмица ще бъде организирана кръгла маса с представители на гражданското общество. След това „Обединените патриоти“ ще внесат законопроекта в НС с допълнителните предложения.

Сподели: