съдебна палата русе съд прокуратура

Заловеният с боеприпаси в кв. „Дружба“, остава за постоянно в ареста

Състав на Окръжен съд – Русе потвърди законосъобразността на мярката задържане под стража, определена от Районния съд спрямо 34-годишния Д. В., държал без разрешение 11 броя боеприпаси.

Според обвинението това се е случило на 19.01.2021 г. в гр. Русе. Около 17,10 ч. на кръстовището на улиците „Казанлък“ и „Пчелина“ полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия. На задната седалка бил открит бял найлонов плик, съдържащ шест бойни патрона и пет – за ловна пушка.

Д. В. е осъждан 12 пъти, включително и за същото по вид престъпление. На 28.10.2020 г. е излязъл от затвора след изтърпяването на поредното наказание лишаване от свобода. Той е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не се е укривал от органите на реда. Представителят на Окръжна прокуратура е изразил становище за неоснователност на жалбата.  

Въззивната инстанция сподели извода на Районен съд – Русе, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д. В. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. При определяне на мярката за неотклонение първоинстанционният съд правилно е приел, че се касае за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Основателни са и доводите за наличието на реална, а не предполагаема опасност при вземане на по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление, а така също и да се укрие, с цел да  избегне и осуети полагащата му се наказателна отговорност.    

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на Д. В. мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

Сподели: