Заместник - кметът Димитър Недев и индийският посланик Санджай Рана очертаха нови перспективи за двустранно сътрудничество

Заместник – кметът Димитър Недев и индийският посланик Санджай Рана очертаха нови перспективи за двустранно сътрудничество

Посланикът на Индия у нас Н. Пр. Санджай Рана беше приет днес от зам.-кмета на община Русе Димитър Недев. На срещата присъства и председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, a това бе втора визита на индийския висш дипломат в Русе.

„Вашето посещение със сигурност ще допринесе за укрепване на връзките между нашите общности и ще създаде нови възможности за сътрудничество. Русе има богато културно наследство и икономически потенциал, градът ни е отворен и гостоприемен, готов да се ангажира във всеки един момент с конструктивен и взаимноизгоден двустранен диалог“, обърна се зам.-кметът към първия дипломат на Индия у нас.

„Със своето развитие и местоположение Русе е важен български град и ние възнамеряваме да задълбочим взаимоотношенията си с вас в много направления“, заяви Н. Пр. Санджай Рана. Той сподели отличните си впечатления от Русе при първата си визита в града през месец март 2022, като отбеляза и удовлетворението си от организацията на провеждащия се тогава Международен фестивал „Мартенски музикални дни“.

Зам.-кметът Димитър Недев запозна Н. Пр. Санджай Рана със съвременното развитие на града и общината, икономическия профил на Русе и потенциала за инвестиции в региона. По време на разговорите беше обсъдено тясното сътрудничество между азиатската страна и Русе, както и възможностите за по-тесни културни и бизнес контакти.

Области, в които България и Индия имат реална възможност да разширят партньорството си, освен културата и туризма, са и инвестициите в IT-сектора, стана ясно по време на срещата. Н. Пр. Санджай Рана отбеляза, че две от най-големите индийски IT компании вече са отворили офиси в страната и възнамеряват да продължат да проучват възможностите за инвестиции и на други бизнес организации. Сред повдигнатите теми бeше и тази за побратимяване на Русе с индийски градове и създаване на по-тесни икономически и културни връзки на регионално ниво чрез посещения на делегации от двете страни.

По време на срещата беше обсъдено и представянето на индийската култура на традиционното за града ни изложение „Уикенд туризъм“, както и организирането на съвместни културни събития.

По-късно през деня Н. Пр. Санджай Рана ще се срещне с представители на Русенската търговско-индустриална камара, с ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и с индийски студенти, които учат във висшето учебно заведение.

Посещението на индийския дипломат в града е по повод откриването на изложбата „Ахимса: ненасилието“ тази вечер. Тя е вдъхновена от идеите на Махатма Ганди и е организирана от русенската Художествена галерия и Индологическа фондация „Изток-Запад“, с подкрепата на посолството на Република Индия в България. Експозицията е инициирана от скулптора проф. Емил Попов, художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова. Нейният тематичен фокус е върху ахимса или ненасилието, който е основополагащият житейски принцип във философията и делата на Махатма Ганди.

Сподели: