Още швейцарски тролейбуси тръгнаха по русенските улици

След месец пускат отново системата за електронно таксуване в автобусите и тролейбусите

В новите тролейбуси и електробуси ще бъде въведена система за преброяване с видеокамери, заяви днес заместник – кметът на Община Русе Димитър Недев. Тя ще е свързана със софтуер в превозните средства и центъра за наблюдение и ще се обявява на таблата на спирките.

Димитър Недев е говорил с експерти от Русенския университет и други. Служители на Община Русе са назначени за 7 – 8 месеца, като с тяхна помощ е разработен е нов софтуер. В момента се правят тестове в няколко превозни средства. Благодарение работата на екипа отпадна нуждата от част на оборудването в превозните средства. След края на тестовете ще се въведе във всички останали тролейбуси и електробуси. Очакването е след месец да бъде пусната отново системата за електронно таксуване и информация.

Електронните табла на спирките на обществения градски транспорт в Русе вече работят. Подменени са батериите на таблата.

Заварихме изработени табла от фирма, която в момента, в който започнах да управлявам, спря таблата и ми каза – за три месеца – 70 000 лева. За 2020 година – 300 000 лева, за да ви ги пуснем, заяви кметът. Това за мен е или изнудване или отнапред уговорена някаква пътека, който ние прекъснахме рязко, отведнъж, възмути се г-н Милков.

По отношение процедурата по доставката на новите тролейбуси кметът обяви, че е натоварил администрацията да разглежда преписката в много по – кратък срок.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков добави, че продължават доставките на електробусите. Всяка седмица пристига по един. 8 вече се експлоатират по различни линии, като се очакват още. За всеки един от тях обаче се провежда обучение на водача, за да не се допускат инциденти.

Сподели: