Заместник – кметът Златомира Стефанова: „Уикенд туризъм“ е едно от водещите туристически изложения в страната

„Уикенд туризъм“ е едно от водещите туристически изложения в страната. Ние се радваме, че то продължава да се развива през годините и да има много добър отзвук. Припомням, че през миналата година то бе най – голямото изложение у нас, тъй като Община Русе бе достатъчно гъвкава и го направи в подходящия период, сподели днес пред RuseInfo заместник – кметът на Община Русе Златомира Стефанова. Седемнадесетото международно изложение „Уикенд туризъм“ ще се състои в Русе от 16 до 18 юни. То е съпътствано от фестивала на туристическите анимации и се организира от Община Русе с подкрепата на Министерството на туризма.

Изложението ще продължи три дни, като започваме на 16 юни, четвъртък, добави г-жа Стефанова. Официалното откриване ще се състои в 12 часа пред Доходното здание със спектакъл на „Багатур“. Подготвени са и други изненади, които засега остават тайна. Изложителите ни през тази година са 40 и щандовете ще бъдат разположени във фоайето на Доходното здание. Различни шатри ще бъдат разположени и на площад „Свобода“. Там русенци и гости на града ще видят различни съвременни изкуства и традиционни занаяти. За откриването сме поканили министъра на туризма Христо Проданов.

През това време повечето атрактивни предложения за публиката ще бъдат достъпни на площада и ще зарадват посетителите. Сред тях са вертикална въжена площадка, рисуване с къна от Сахаджа йога България. Ще гостува пловдивско ретро фото, така че всички желаещи ще могат да направят снимки с традиционни фолклорни носии, костюми, характерни за края на 19-и и началото на 20-и век и др. Между 12 и 13.30 часа Иван Звездев ще прави кулинарни демонстрации с интересни дунавски рецепти. От 14 до 16 часа ще има демонстрация на шеф Петър Атанасов и готвачите от ПГ по туризъм – Русе. Той ще бъде на ларгото на площад „Свобода“. Държавна опера – Русе ще предложат от 18 часа уроци по танци на открито за русенци и гости на града. От 18 часа стартира концертът на група 4етно и „Идепея“. Тези симпатични млади и талантливи русенци ще се изявят преди концерта на Миро в 19 часа, с който ще завърши и първия ден от мащабното събитие. Вярваме, че и двата концерта ще са много хубави и каним русенци да дойдат, за да им се насладят, призова г-жа Стефанова.

На 17 юни демонстрациите продължават, като добавяме шахмат за деца на открито от 11 часа. Ще има и стена за катерена от ТД „Приста“. В градската градина около паметника на Свободата ще се състоят артзабавления с подкрепата на Художествена галерия – Русе. От 17 до 18 часа шоколатиер № 1 у нас шеф Ради Стамболов ще прави на площада демонстрации. През 2021 година той направи специален сладолед „Гараш“, а тази година вероятно ще бъде представен отново. Вкусът му е измислен специално за град Русе.

Биг бенд парад с участието на оркестрите от Русе, Троян, Ботевград, Габрово и ще привлече от 17 до 20.30 часа пред голямата сцена до Съдебната палата любителите на музиката в центъра на Русе. Той вече се ползва с голяма известност у нас.

Анимациите продължават и в събота, като се добавя и арт ателие за млади художници. То ще е в градската градина. От 9 до 12 часа в ресторанта на „Кралска закуска“ ще се състои международно състезание под надслов „Като шеф готвачите“. Младежи от ПГ по туризъм – Русе ще готвят с майсторите – готвачи. На специални екрани пред заведението ще се вижда какво става вътре. През миналата година в Русе гостува румънски майстор на готвенето, който дори спечели награда. През тази градът ни ще бъде посетен от делегация от съюз на хотелиери и ресторантьори от северната ни съседка. Двама ще са участниците от Молдова и Румъния. Нашата цел е да привлечем туристи от Румъния в сферата на кулинарията, отбеляза заместник – кметът. Така румънският турист ще познава по – добре нашия пазар. Г-жа Стефанова специално изтъкна ролята на ПГ по туризъм – Русе за подготовката и провеждането на това събитие, като им благодари за отдадеността.

На 18 юни ще се състоят концерти от 18 до 22.30 часа, като те ще бъдат за различни вкусове. Ruse Light and rhythm fest ще се осъществи с подкрепата на фондация „Русе – град на свободния дух“. На сцената ще излязат Павел и Венци Венц, Тита и Криско. Специално лазерно шоу ще постави край на големия фестивал.

В първата вечер ще има изненада – въздушен голям с особена форма, който ще се издигне при благоприятни метеорологични условия.

Вярваме, че това изложение е много важно, за да се опознае не само Русе, но и региона ни от Велико Търново до Силистра. Имаме нужда от повече реклама, за да се види големия ни туристически потенциал, обобщи Златомира Стефанова.

Сподели: