Заместник - кметът на Букурещ Аурелиан Бъдулеску гостува на областния управител

Заместник – кметът на Букурещ Аурелиан Бъдулеску гостува на областния управител

Областният управител на област Русе Галин Григоров се срещна със заместник-кмета на Букурещ Аурелиан Бъдулеску.

Двамата обсъдиха проекта за подновяване функционирането на българската църква в Букурещ.

Припомняме, че от 2009-та година насам българската общност в румънската столица няма свой собствен храм.

Добрата новина е, че съвсем скоро се очаква българите, живеещи в Букурещ да имат отново църква, която да бъде тяхно духовно средище.

За 18-ти декември е предвидено заседание на Общинския съвет на румънската столица, на което ще се гласува терена, където ще бъде изградена новата българска църква.

По време на разговора областният управител Галин Григоров обърна специално внимание и на необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав именно при Русе. Заместник-кметът Аурелиан Бъдулеску също изказа положително становище, като за основен аргумент той посочи, че това ще подпомогне задълбочаването на отношенията между двете държави най-вече в сферата на туризма и инвестициите, тъй като именно в този район се намират трансевропейските транспортни коридори VII и IX, а тяхното значение е все по-нарастващо за икономическото развитие на континента. Като мотиви бяха посочени и увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе – Гюргево.

По време на срещата, в която участва и ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Румъния Ивайло Маринов, заместник-кметът беше детайлно запознат с дейността на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ лично от изпълнителния й директор Лили Ганчева.

Сподели:

Още новини от деня