Заместник - областният управител Караколева поздрави ученици от СУПНЕ при представяне на проучване

Заместник – областният управител Караколева поздрави ученици от СУПНЕ при представяне на проучване

Време за прочитане: 2 мин.

24-ма деветокласници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе представиха проучване, свързано с личностите от епохата от Българското възраждане и топонимията на крайдунавския град. На събитието присъства и заместник областният управител д-р Стефка Караколева.

 „Поздравявам ви за желанието, което имате за опознаване на миналото ни, но и същевременно за стремежа да направите нещо полезно, което ще остане в историята на Русе! Бъдете здрави и все така активни! Учете, постигайте нови успехи! Бъдете пример за своите връстници и не спирайте да надграждате… Миналото ни е пълно с примери за родолюбие!  За благото на народа са работили велики държавници, превърнали България в първа сила на Европейския югоизток. Историята трябва да се помни, защото благодарение на научените уроци, ще успеем да се справим с предизвикателствата на бъдещето! С вашите действия и трудолюбие вие доказвате, че новото Възраждане на България предстои!“, с тези думи д-р Караколева се обърна към гимназистите. Също така тя благодари на техния ръководител историка Николай Чакъров и директора на училището Искра Иванова за професионализма и ентусиазма, с които работят. „Вие сте достойни хора, а обществото ни има осезаема нужда от точно такива хора, които да бъдат негов стожер!“, допълни още тя.

В анализа са представени 82 личности от българската история, сред които революционери и културни дейци. 39 от тях са пряко свързани с Русе, тук са живели или работили. Деветокласниците под зоркия поглед на учителя си са издирали имена на значими географски обекти в Русе, като улици, жилищни кооперации, читалища, училища, детски градини и дори кораби. Всъщност това е петото подобно проучване, което се осъществява в училището и същевременно цялата поредица от изследвания е единствена по рода си в България. Предходните изследвания са били свързани с руското и немското присъствие в Русе, наименованието на р. Дунав, както и на думите приста и пристис.

Поздравителни адреси бяха изпратени от кмета на община Русе Пенчо Милков, както и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

По национална програма предстои и реализирането на поредната иновативна идея в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, а именно: на третия етаж в училището да се направи кът с имената на всички командири от Пети пехотен дунавски полк, пряко свързан с историята на града. Идеята е тази инициатива да се реализира до 6 май идната година. Ще се работи и активно в направление за проучване на родната бойна слава и нейната връзка с имената на подобен род географски обекти.

Сподели:

Още новини от деня