Заместник - областният управител на област Русе Валентин Колев откри постерна изложба „Румънци и българи в Руско-турската война от 1877-1878 г.“

Заместник – областният управител на област Русе Валентин Колев откри постерна изложба „Румънци и българи в Руско-турската война от 1877-1878 г.“

Заместник - областният управител на област Русе Валентин Колев откри постерна изложба „Румънци и българи в Руско-турската война от 1877-1878 г.“

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев откри постерна изложба, под надслов „Румънци и българи в Руско-турската война от 1877-1878 г.“

Г-н Колев благодари на организаторите за отправената покана и за възможността събитието да се проведе под патронажа на областния управител на област Русе. В началото той поздрави присъстващите във връзка с традиционния български обичай „Баба Марта“ и връчи мартеници на организаторите – Регионалния исторически музей, Асоциация „Еврорегион Данубиус“, както и Окръжния музей в Гюргево „Теохари Антонеску“, като пожела на всички в залата здраве, късмет и много пролетно настроение.

Заместник областният управител използва събитието да поздрави всички с предстоящия Национален празник – 3-ти март, като напомни, че това е една от великите дати в нашата история.

Изразена беше благодарност и към организаторите на изложбата и хората, участвали в събирането на всички исторически данни и оформянето им по начин, който позволява да бъде представен пред българските граждани. Посочено беше, че това е бил труден процес по издирване и превод на документите, намерени в румънския архивен фонд, касаещи войната от 1877-1878 г. и румънското участие в нея.

Обърнато беше внимание, че са представени изключително интересни факти от историята, малко познати на обществеността, което определя и тяхната значимост.

Споделена беше надежда, че изложбата ще бъде посетена от граждани и гости на Русе, което ще допринесе за обогатяване на знанията им за този исторически период.

На откриването на експозицията, която е се намира в зала „Русе“ на Регионалния исторически музей, присъстваха граждани, представители на институции, медии и др.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"