Страхил Карапчански

Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански се срещна с министъра на образованието, културата и спорта Шамилишвили

Днес заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански се срещна с Инга Шамилишвили -министър на образованието, културата и спорта на Аджария (Грузия) и доцент в Държавния университет „Шота Руставели“ и Жужуна Гумбаридзе, преподавател и експерт по европеистика в университета.

Д-р Карапчански запозна гостите си с визията за развитие на Дунавската столица на България и секторните стратегии, които тя успешно прилага като член на Европейския съюз. Като една от многото утвърдени в сътрудничество с Русенски университет „Ангел Кънчев“ програми, той представи приетата Стратегия за интелигентна специализация и приветства идеята за насърчаване на обмена на студенти, преподаватели и изследователи между двете страни. Д-р Карапчански описа приоритетите на Община Русе и инвестициите в образователн ата инфраструктура; богата културна програма на града и приветства взаимното сътрудничество в сферата на изкуството, каквито Русе също насърчава и развива.

Г-жа Шамилишвили сподели за добрите практики и стратегии, които ръководеното от нея министерство разработва и прилага. Сред тях са програми за насърчаване на студенти през цялото им обучение; организиране на летни училища и предлагане на възможности на чуждестранни лектори да преподават в университетите и отправи покана към д-р Карапчански да изнесе лекция в грузинския университет. Тя сподели още, че предстои да се изградят седем нови учебни заведения, сред които специализирано спортно училище.

Гостите от Грузия посещават за първи път град Русе и споделиха приятни впечатления от визията и европейския му облик. Участниците в срещата изразиха надежда за успешно по-нататъшно сътрудничество, откривайки голям потенциал в много сфери.

Сподели:

Още новини от деня